Diş hekimlerinin kullandığı ihtal gütaperka kesme cihazı, 6'da 1 maliyetle Diyarbakır'da üretildi.
Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Adıgüzel, bir süre önce bir hastasının dişini tedavi ederken kullandığı gütaperka kesme cihazının bozulması üzerine onarmak için cihazı açtı. İlk incelemesinin ardından kafasında aletin yerli üretiminin yapılabileceği fikri oluşan Adıgüzel, konuyu üniversitedeki teknik ekiple paylaştı.
Bunun üzerine üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Dicle Teknokent'te yapılan Ar-Ge çalışmasına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 100 bin lira hibe desteği sağladı. Yapılan bir yıllık çalışma sonucunda cihazın prototipi 30 avro maliyetle oluşturuldu.
- Hastalar üzerinde kullanıldı
Cihazın kanal tedavisi işleminden sonra dolgu maddesini kesmek için kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Özkan Adıgüzel, şöyle konuştu:
"2 yıl önce bir hastayı tedavi ederken klinikte kullandığım cihaz bozuldu. Cihazı merak ettim, bu kadar pahalıya alınan cihazın içinde ne var diye. Aleti teknik elemanlarla inceledik, ardından kafamda bunu üretme fikri oluştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının proje çağrısına sundum. 100 bin lira hibe girişim desteği aldım. Elektronik mühendisi bir arkadaşımızla prototipini yaptık. Yaptığımız ürünü hastalar üzerinde denedik. Avrupa ve ABD firmalarının ürünleriyle yarışabilecek nitelikte, üstelik kablosuz özelliğini geliştirdik."
- Diş hekimlerini tümü kullanıyor
TÜBİTAK'a yapılacak başvurunun ardından izin verilmesi durumunda, ithal edilen cihazın Diyarbakır'da üretimine başlanılacağını ifade eden Adıgüzel, "150-200 avro tutarındaki cihazı 30 avroya ürettik. Her diş hekiminin mutlaka kullanması elzem olan bir cihaz. Diş tedavisinde de defalarca denemesini yaptık. İthal ettiğimiz cihazla hiçbir eksiği olmayan cihaz elde ettik. Diş hekimliğinde kullandığımız çok sayıda malzeme var ve bu malzemenin yüzde 80-90'ı yurt dışından ithal cihazlar. Bu tür projelere önem verirsek, dışa bağımlılığı çok önemli ölçüde azaltacağız diye düşünüyorum." dedi.
Doç. Dr. Adıgüzel, bölgeye yönelik teşvik uygulamalarının girişimcilere büyük imkan sunduğuna da vurgu yaparak, "TÜBİTAK onayının ardından inşallah teşvik uygulamasından faydalanarak cihazın seri üretimine geçeceğiz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz