Dr. Fevzi Özgönül, yaptığı açıklamada, “Neredeyse iftar sofrasından kalkıp sahura geçiyoruz. Sindirim sistemimizin çalışma prensibi tam otomatik çamaşır makinemize benzer. Çamaşır makinemizin iyi çalışabilmesi için belirli bir kapasitesi vardır ve onu geçmemek gerekir. Midemizin de yaklaşık 2 litrelik bir kapasitesi vardır ve ancak bu kadarlık bir gıdayı rahat sindirebilir, bunun üzerinde yerseniz zorlanır ve sıkıntı yaratır. Yediğimiz gıdaların daha rahat sindirebilmesi için çiğneme ve parçalama işlemini çok iyi yapmalıyız o nedenle her lokmayı iyice çiğnemek de çok önemlidir.
YEMEKTEN BONRA MEYVE TÜKETİMİ
Daha rahat ve sorunsuz sindirebilmek için yemek yaparken kullandığımız bir prensibi unutmayalım. Bir kaba öne taneli yiyecekler konur, üzerine sıvı olanlar eklenir böylece taneli olanlar daha kolay eritilir. Bu nedenle yemekten hemen önce çok su içmek sindirimi zorlaştırır, üstelik yemeğin başında çorba içmek yerine bunu da yemeğin sonuna saklarsanız, sindirim sisteminiz daha çok rahatlar.
Yiyecekleri seçerken sofrada bulunan besleyici değeri en fazla olan yiyeceklerden başlamalısınız, böylece tam doyduğunuzda vücudunuz için gerekli olan tüm gıdaları almış ve çok daha uzun süre tok hissetmiş olursunuz.
Yemek yerken sizi çok daha hızlı tok hissettirecek, ekmek, hamur işi ve makarna, pilav gibi gıdaları daha az, besleyici değer yüksek olan pişmiş yemekleri daha fazla yerseniz, uzun süre tok hissedersiniz.
Tam otomatik çamaşır makinelerinde bir program vardır. Çalışması bitmeden yani yıkama programı tamamlanmadan ön kapak kilitli kalır ve açılmaz. Sindirim sistemimizin de, sindirme programı 5-6 saat sürer. Tokluk hissi bu kilit gibidir, bizim tokken bir şeyler atıştırmamızı engeller.
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
Sindirim sistemimiz bebek gibidir. Nasıl bir bebek oyuncağı ile oynarken ona yeni bir oyuncak gösterince, onu bırakıp yenisi ile ilgilenirse, siz de daha sindirim işlemi tamamlanmadan yeni bir yiyecek maddesi yerseniz, sindirim sistemi resetlenip bir önce yediğiniz yemeği sindirmeyi bırakıp yeni yemekle uğraşmaya başlar. Bu nedenle sıvı olan içecekler hariç yemekten en az 4-5 saat sonrasına kadar çiğnenip yutulacak yeni bir yemek yememeliyiz.
En sık yaptığımız yanlışın, yemekten 1-2 saat sonra yediğimiz meyve olduğunu söyleyen Dr.Fevzi Özgönül ,’ Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutarken yiyeceğimiz tüm yiyeceklerimizi ve meyvemizi dahil iftar sofrasında yemeliyiz ve sonrasında sahura kadar artık sıvı içecek dışında bir şey yememeliyiz.’dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz