Yaz hastalıkları kâbusunuz olmasın!

Yazın mevsimiyle birlikte deniz ve havuz sezonu açıldı. Sıcak ayları rahat geçirebilmek için uzmanlar uyarırken dikkat edilmesi gereken hastalıkların da altını çizdi. Yakıcı sıcaklarla gelen hastalıklar önlem alınmazsa kalıcı sorunlara neden olabilir.

Yaz hastalıkları kâbusunuz olmasın!

Yazın mevsimiyle birlikte deniz ve havuz sezonu açıldı. Sıcak ayları rahat geçirebilmek için uzmanlar uyarırken dikkat edilmesi gereken hastalıkların da altını çizdi. Yakıcı sıcaklarla gelen hastalıklar önlem alınmazsa kalıcı sorunlara neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesi

Sıcak havalarda gıdalar uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riskini beraberinde getiriyor. Yaygın belirtiler arasında bilinen kusma, ateş, baş dönmesi ve karın ağrısı yaşandığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. MTM verilerine göre, gıda zehirlenmesi 10 bini aşan haber sayısına konu oldu.

Güneş Çarpması

Aşırı terleme vücuttaki su oranını azaltarak tuz kaybına neden olur. Güneş çarpması olaylarında baş dönmesi, kusma, ateş, bilinç kaybı ve bayılma görüldüğünde serin bir ortama geçilerek bol sıvı tüketilmeli ve doktora başvurulmalıdır. Rapora göre, güneş çarpması konusu 4 bin 481 adet haberle yer aldığı görüldü.

Göz iltihabına dikkat!

Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri de göz sağlığıdır. Havuz kullanımı ve güneşin yoğun etkisi sebebiyle gözlerde oluşabilecek hassasiyet ve iltihaplanma için birtakım önlemler şart. Özellikle kalabalık ve temizliği yeterince yapılmayan havuzlarda gözlerin hastalık kapma riski en önemli etkendir. Sağlıklı gözler için bakımı düzenli yapılan havuzlar tercih edilirken deniz gözlüğü kullanımı ve sudan çıkar çıkmaz duş almak önemli tedbirler arasında yer alır.

Yaz aylarında diğer dikkat edilmesi gereken faktör ise güneş gözlüğü kullanımı ve seçimidir. Ultraviyole filtreli güneş gözlüklerin kullanımına özen gösterilmelidir. Göz hastalıkları, 3 bin 794 haberleri medyada yer buldu.

Bronzlaşma keyfiyle gelen güneş yanıkları…

Yaz aylarında bronzlaşma isteği her cilt tipi için zararlı etkilere sahip olduğu uzmanlar tarafından devamlı vurgulanan konular arasında yer alır. Özellikle güneşe maruz kalan açık tenli kişilerde risk faktörü oluşturan güneş, cilt yanıklarına sebep olabilir. Güneş yanığına maruz kalan cildi nemlendirmek, bol bol su tüketmek, sıvı içeriği yüksek besinler tüketmek, soğuk kompresler yapmak ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir. Güneşin yarattığı ikinci dereceli yanıklarda ise mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmamak ve cilt tipine uygun faktörlü güneş kremi kullanmak hayati önem taşımaktadır. Güneş yanıkları, 3 bin 593 habere konu oldu.

Klima Çarpması

Yazın sıcak günlerinde serinlemek için klima karşısına geçmek ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle yaz aylarında görülen klima hastalığı diğer adıyla lejyoner hastalığı akciğeri tehdit etmektedir.  Boyun, sırt tutulması, göğüste ağrı klimanın verdiği rahatsızlıklar arasında görülür. Klima Çarpması, 2 bin 403 haberle yer buldu.

Dış kulak iltihabı

Deniz ve havuz mevsiminin başladığı bu aylarda sık sık yüzmek dış kulak için risk faktörü olabilir. Yüzerken gerekli tedbir alınmadığında dış kulak iltihabı riski artabilir. Kulakta kaşıntı ve iltihap oluşurken duyma yetisi de azalabilir. Dış kulak iltihabına yakalanmamanın en iyi yollarından biri yüzme sonrası kulakları kurulamak ve bone takmak çözüm yolu olabilir. Dış Kulak İltihabı, 628 haberle yer aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler