Yaz döneminin 'bakteriyel enfeksiyon ayları' olarak nitelendiğini aktaran Doç.Dr. Behice Kurtaran, bu dönemde sinek, kene ve benzeri eklem bacaklılar ile taşınan virüs hastalıklarına dikkat çekti. Doç.Dr. Kurtaran, "Yazın çoğunlukla açık havada vakit geçiriyoruz. Dışarıda yemek aktiviteleri, paketlenmiş ürün tüketilmesi ve piknik yapılması besin zehirlenmelerinin bu aylarda yoğunlaşmasına neden oluyor" dedi.
"ÖNERİLERE KULAK VERİN"
Doç.Dr. Behice Kurtaran, hava sıcaklığındaki artış ile bakteriyel enfeksiyon görülme sıklığı arasında doğru orantı bulunduğunu vurguladı. Doç.Dr. Kurtaran, şöyle konuştu:
"Özellikle 'Pseudomonas aeruginosa' adı verilen bakteri, yüzme havuzları ve göllerde yüzen bireylerde daha sık enfeksiyona yol açmaktadır. İnekler yazın daha çok bakteriyel yayılıma sahip olmakta ve 'E.coli' adı verilen bakterinin bu etlerin az pişmesi nedeniyle özellikle mangal sezonlarında insanlar arasında yayılımı görülüyor. Göl ve iyi klorlanmamış havuzda yüzen bireyleri etkileyen ve bazen ölümcül hastalıklara yol açan parazitler de var. Hijyen açısından güvenli havuzlar tercih edilmeli. El yıkamak, yiyecek ve içeceklerin özellikle çocuklar arasında paylaşımından kaçınmak nem taşıyor. Sinek ve kene ısırığı ile bulaşan hastalıklardan korunmanın en önemli yolu ise uzun kollu ve paçalı kıyafetler, uzun bot ve çorapların tercih edilmesidir. El hijyeni, uygun ısıda yiyeceklerin pişirilmesi ve buzdolabında saklanması da enfeksiyonlarından korunmada önemlidir. "
Kaynak: Spor Merkezi