Varis tedavileri hakkında bilgisine başvurduğumuz Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, varisin cilt üstünden tedavi edilebilen bir hastalık olmadığına dikkat çekerek hastaları yanlış yönlendirmelere karşı bilinçli olmaları konusunda uyardı.
VARİS NEDİR?
Varis, çoğunlukla bacaklarda meydana gelen, toplardamar genişlemesidir. Vücuttaki kirli kanı kalbe geri taşımakla görevli olan toplardamarlar genişlediğinde, kanı geri itecek basınç oluşamaz, kirli kan damarda birikir, çevre dokulara sızar, ağrı, sızı, kramp, kaşıntı ve renk değişikliği gibi şikayetlere sebep olur. Başlangıçta bacakta kılcal damarların artması veya genişlemiş bir damarın görülmesi ile fark edilen ve estetik yönden şikayete sebep olan varisler tedavi edilmezse zamanla dolaşım bozukluğuna, pıhtı atmasına neden olabilir.
VARİS TEDAVİSİ
Varisler başlangıç aşamasındayken tespit edilir ve mümkün olan en kısa süre içinde tedaviye başlanırsa hastalık daha fazla ilerlemeden, ciddi dolaşım bozukluğuna sebep olmadan ve kişilerin yaşam konforu bozulmadan problemin önüne geçilebilir. Varis tanısı klinik muayene, hasta şikayetleri ve doppler ultrason görüntülemesiyle konur.
Uzun yıllar görüntüsü dışında şikayete sebep olmadan varlığını sürdürebilen varislerin tedavisinde, ameliyatlı ve ameliyatsız olarak isimlendirebileceğimiz 2 temel tedavi biçimi uygulanır. Ameliyatla varis tedavisi, iyileşmesi mümkün olmayan toplardamarların bacak dokuları içinden çıkarılması prensibine dayanır ve en eski varis tedavi yöntemidir.
Varis tedavisi yaz aylarında da yapılabilir
Gelişen tıp teknolojisi ve girişimsel radyoloji çalışmaları ile varis ameliyatsız olarak tedavi edilebilir hale gelmiştir. Günümüzde en çok tercih edilen ameliyatsız varis tedavisinde ise yaygın olarak 3 yöntem, tek tek ya da birlikte uygulanır:
Tüm dünyada varis ameliyatının yerini alan EVLA tedavisi ya da daha bilinen adıyla lazer uygulaması, dışarıdan görünen küçük varislere değil, sorunun ana kaynağına, yani büyük damara uygulanır. İşlem oldukça rahat, konforlu ve etkilidir. Narkoz gerektirmeyen işlem sonrasında hastalar ince bir varis çorabı giyerek günlük hayatlarına devam edebilirler. Büyük toplardamar alındıktan sonra geri kalan küçük varisler bir süre sonra kendi kendilerine kaybolurlar. Bu süreyi kısaltmak için gerekirse kalan damarlara köpük tedavisi uygulanabilir.
TEDAVİNİN YAZ AYLARINDA DA YAPILMASI MÜMKÜN
Damarın iç yüzeyini yakarak yapılan Endovenöz Lazer Ablasyon tedavisinde ucu açık damar kalmaz. Bu da işlem sonrasında kanama riski olmadığı anlamına gelir. Bu durumda varis tedavisi için mevsim kısıtlaması yoktur, yazın da kışın da yapılabilir.
Kaynak: Diyarbakır Söz