Peygamber Efendimizin de sünneti olan hacamat, damardan kan vermekten farklı bir tıbbi uygulama olarak literatürde yer alıyor. Bursa'da hekim olarak hacamat yapan akupunktur uzmanı Dr. Kasım Altıntaş, hacamatın (kupa terapi) yapıldığı bölgelerde bulunan akupunktur noktalarının da ciddi bir şekilde uyarılması ile farklı etkilerin ortaya çıktığını söyledi. Altıntaş, "Hangi maksat ve metotla olursa olsun, kan aldırma ile ilgili uygulamalar bir hekimin muayenesi ve tavsiyesi ile yapılmalıdır. Hekim tarafından uygun görüldükten sonra hacamat yapılacak bölgenin sterilizasyonu sağlanır. Ardından kupalar vakumlanarak kapatılır. Kısa bir süre vakumlama işlemi yapıldıktan sonra bölge bistüri ucu ile çizilir. Buraya tekrar kupalar vakumlanarak kapatılır. Bundan sonra kupaların içine kan dolmaya başlar. Hekimin uygun gördüğü ölçüde kan alınır. Hacamat tatbik edilen bölgede mikro sirkülasyon artmakta, dolaşım rahatlamaktadır. Yöntem, kan ve dokulardan toksinlerin atılmasını sağlar. Uygulamanın yapıldığı akupunktur bölgesinin özelliği ile alakalı olarak lenfatik drenajlar açılmış olur. Böylece o organların üzerindeki stres azalır" dedi.
Avrupa'da kupa terapi olarak bilinen hacamatın klinik çalışmalarla ispatlanmış bir faydasının da vücudun ürettiği tabii kortizonun artması olduğuna dikkati çeken Altıntaş, şöyle devam etti:
"Bu da hacamat sonrası ağrılı durumların azalmasını, hatta ağrıların yok olmasını sağlamaktadır. Vücuttan kan çıkması sebebiyle yeni kan üretme mekanizmaları harekete geçmektedir. Peygamber Efendimizin özellikle tavsiye ettiği bir uygulama olması sebebiyle tıbb-ı nebevinin önemli tavsiyelerinden biri olan hacamat, insanların ilgisini çekmekte ve yaptırmak isteyenlerin işi bilen ehil hekimleri bulmakta zorlandığı görülmektedir. Hadis-i şeriflerde; uygulamanın pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılması ve hicri ayın ikinci yarısındaki tek günlerde yapılması tavsiye edilmektedir. Hacamattan evvelki gün tuz azaltılmalıdır. Ayrıca efor gerektiren, cinsi münasebet dahil bazı eylemlerden de kaçınılmalıdır. Uygulamanın yapıldığı gün de bunlara riayet edilmeli, ayrıca sıcak banyo yapılmamalıdır. Süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir."
Yöntem 60 yaşından büyüklere, adet esnasında, çocuklara, kan hastalığı olanlara tavsiye edilmezken; nisan, mayıs, haziran aylarında yaptırılan hacamatın çok faydalı olduğu belirtildi. 29 Nisan ve 3 Mayıs tarihleri hacamat için en ideal günler olarak belirlenirken, www.bursahacamat.com adresinden detaylı bilgi alınabileceği kaydedildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz