Uzmanlar uyarıyor!

Teknolojinin hızlı gelişimi ve yaygın kullanımı, dijital ekranları günlük yaşamın bir parçası haline getirdi ama yapılan araştırmalar bu normalleşmenin biyolojik döngümüz için pek de normal bir süreç olmadığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar uyarıyor!

DİYARBAKIR-2011 yılında 0-8 yaş arası çocukların %52'si teknolojik cihaz erişimine sahipken bu oran 2013’de %75'e yükseldi ve şu an hemen her çocuğun elinde bir akıllı cihaz var. Çocukların sürekli dijital ekranlara maruz kalması akıllı ekran sendromunu da beraberinde getiriyor. Bugünün bebek ve okul öncesi çocukları olan Alfa Kuşağı, gözünü artık akıllı ekranlarla açıyor dünyaya. Daha konuşmayı öğrenmeden akıllı cihazları kullanmayı öğrenen bu kuşakta en büyük sorun ise akıllı ekranların yarattığı hiperaktivite ve beraberinde gelen uykusuzluk sorunu.

Çocukların büyümek için en büyük ihtiyacı olan uykunun düzensiz olması ve uykusuzluk sorunlarının yaşanması çocukların nörogelişimsel sürecini olumsuz etkiliyor. Uyku, sağlık, akademik başarı ve günlük yaşam için önemli bir fonksiyon fakat küçük çocukların yaklaşık %20 ila %30'u uyku ile ilgili problemler yaşıyor. Yetersiz uyku, gecikmiş uyku-uyanıklık döngüsü ve uyku bozuklukları, çocuklar arasında günümüzde oldukça yaygın görülen problemlerden.

Çocukların uyku süreleri kısaldı!

Günümüz çocuklarının, 20. yüzyıl çocuklarına göre her bir gece için ortalama bir saat daha az uyudukları ortaya çıkmış. Peki çocukların uyku sorununa doğal yoldan çözüm bulmak mümkün mü? Elbette mümkün. Öncelikle uykudan önce akıllı ekran karşısında geçirilen vakit en aza indirilmeli ki uyku performansı düşmesin. Diğer yandan gün içinde çocuğun fiziksel anlamda enerjisini atabilmesi için ekran başında geçirdiği süreyi düşürüp oyuna ayırdığı süreyi artırmak gerekiyor ki bu aşamada ebeveynlere büyük görev düşüyor. Ekran kullanımı düşen çocuğun uyku düzenini hızla eski performansına getirmek ve hiperaktivite belirtilerini en aza indirmek için uzmanlar ağırlıklı battaniye kullanımını öneriyor. Sinada’nın yurt dışında yok satan ve uzun bir AR-GE sürecinden sonra Türkiye’de de satışa sunduğu ağırlıklı battaniyeleri özel dizayn edilen ağırlıklı cam kürecikleriyle, kaslara derin basınç uyarımıyla birlikte masaj terapisi yapıyor ve gece boyunca çocuğun aynı uyku pozisyonunda kalmasını destekleyerek mışıl mışıl bir uyku çekmesine yardımcı oluyor. Ağırlıklı formuyla uykuya dalma ve derin uyku evresinde kalma süresini de uzatan ağırlıklı battaniyeler ile çocuklar sağlıklı bir uyku döngüsüne yeniden kavuşabiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler