Op. Dr. Ümit Yar, yaşlılarda dizde kireçlenmeye sebep olan nedenler ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Diz kireçlenmesi yaşayan hastaların merdiven inip çıkmada zorluk ve ileri safhada uykudan uyandıran ağrıların olduğunu belirten Op. Dr. Ümit Yar, “Diz eklem kireçlenmeleri bizim ortopedi hastalarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır polikliniğe başvuran hastalarımızın. Genelde 50 yaş üzeri görülmekle beraber öncesinde romatizmal hastalığı olan kişilerde herhangi bir diz travması geçiren insanlarda daha erken görülebilmektedir. Hastalarda temel şikayet yürümede güçlük, merdiven inip çıkmada zorluk, hastalığın ilerlediği evrelerde gece uyumada zorluk, uykudan uyandıran ağrı şikayetleri olmaktadır. Bu hastalıklara tanıyı nasıl koyuyoruz deyince, öncelikle hastayı muayene ediyoruz, muayene bulgularına bakıyoruz daha sonra çekilen röntgen grafiğinde eklem aralığında daralma şeklinde görülen bir bulgu hastalığın teşhisini koymada yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.
“Hastanın mutlaka kilo vermesi gerekiyor”
Op. Dr. Yar, ayrıca diz ve eklem kireçlenmesi şikayetiyle hastanelerine gelen hastalara uyguladıkları tedavi hakkında da bilgi vererek, "Diz ve eklem tedavisinde kullanılan yöntemler ise öncelikle ameliyatsız tedavileri öneriyoruz. Hastanın öncelikle yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor. Mutlak kilo vermek gerekir beraberinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç kullanımı olmakta. Bundan fayda görmeyen hastalarda eklem içi enjeksiyonlarda yapmaktayız. Daha sonrasında fizik tedavi ve kaplıca uygulamaları hastaların şikayetlerini geçirmede kısmen yardımcı olmaktadır.
60 yaşın üzerindekiler dikkat edin
Bu tedavilerin hiçbirinden fayda görmeyen hastalarda cerrahi seçenek düşünülmektedir. Cerrahi seçenekleri de sınıflandırmak gerekir, çünkü hataların yaşına göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Kireçlenme dediğimiz durum diz eklem kıkırdağının aşınması olduğu için ve bu bizim toplumda genellikle yüzde 85 oranında dizin iç kısmındaki kıkırdak da aşınma olmakta. 60 yaşın altında ki hastalarda tedavi seçenekleri ya dizin iç kısmında ki aşınmış kıkırdağın değiştirmesi denilen yarım diz protezi yapılabilinir veya dizdeki eğriliği düzeltici, kemiği kesip düzelttiğimiz müdahaleler yapılabilinir. Bunlar hastalığın nihai sonucunda gideceği tam protez ameliyatının geliştirme amaçlı yapılmaktadır. 60 yaş üstündeki hastalarda ise total diz protezi diye bilinen hastalarda dizine platin takılı diye anlatılan protez ameliyatı yapılmaktadır. Bunlarda başarı oranı yüzde 90-95 civarında olmaktadır ama ufakta olsa her türlü ameliyatta olduğu gibi bunda da riskler mevcuttur" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz