Ücretsiz sağlık hizmetinin süresi 30 Haziran'da doluyor

Türk vatandaşları ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Bakanlar Kurulu kararı ile ücretsiz olarak sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin süre 30 Haziran 2016 tarihinde sonra erecek. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, "1 Temmuz 2016 itibariyle sağlık hizmetleri ücretli olacak" diye açıklama yaptı.

Ücretsiz sağlık hizmetinin süresi 30 Haziran'da doluyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan yaptığı açıklamada, prim borcu bulunan Bağ-Kur'lu ve Genel Sağlık Sigortalı Türk vatandaşları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için 29 Eylül 2015 tarihli ve 2015/8106 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan ücretsiz sağlık hizmetinin, 1 Temmuz tarihinden itibaren ücretli olacağını öne sürdü.
ktır. Saylan, "Bu vatandaşlarımız, 1 Temmuz'dan itibaren sağlık hizmet bedelleri Sağlık Bakanlığı'nca yayınlanan Kamu Sağlık Hizmetleri Satış Tarifesindeki fiyatlar üzerinden bedellerini ödeyerek alabileceklerdir. Zaten bu, vatandaşlarımızın reçeteleri eczanelerimizden ücretli olarak karşılanmaktaydı, artık tedavileri de ücretli olacaktır" dedi.
"SGK DİYABET HASTALARININ İLAÇ PARASININ YARISINI ÖDEMİYOR"
SGK'nın diyabet hastalarının ilaç paralarının yarısını ödemesine de değinen Nurten Saydan bu konuda şöyle dedi:
"Standart kullanımı 8 hafta olan, maksimum kullanımı 12 haftayı geçmeyen bu ilaç için hastalığı olan vatandaşlar ve üye meslektaşlarımız mağduriyet yaşamaktadır. Bu hastalığı bilen, yaşayan ve yakını olan vatandaşlarımız gayet iyi bilmektedirler ki bu tür hastalarımız tedavi olmazlarsa, iyileşmeyen yaralar ayaklarda kangrene yol açar ve hastanın ayaklarının kaybına yol açabilir. Ayrıca Diyabet, birtakım sorun ve sorumlulukları beraberinde getiren ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Diyabetik ayak, diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonlarından biridir. Diyabetli kişilerin yaklaşık %50'si tüm yaşamları boyunca diyabetik ayak gelişme riski altındadır. Reçetelere yazılan ilaçların fiyatları ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmektedir ve fiyat değişikliği düşüş veya artış olduğu zamanda Bakanlığın verdiği tarihler reçetelerde geçerlidir. SGK, bir geri ödeme kurumudur, ilaç fiyatlarında Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği rakamlara ve geçerli olduğu tarihlere bağlı olarak vatandaşlara veya eczanelerimize ödeme yapmak zorundadır."
"SGK İLAÇ PARASININ 2 BİN 193.07 LİRASINI ÖDEMİYOR"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SGK'nın, Mart ayına ait reçeteleri 4 bin 04.05 TL yerine 5 Nisan'da geçerli olan 2 bin 210.98 TL'den ödeyerek, diyabetik ayak hastalarını mağdur ettiğini savundu. Saylan, "Bu durum, geçerli mevzuat hükümlerine aykırı bir durumdur. Yürürlükte olan mevzuata göre ilaç fiyatlarının reçete tarihinde geçerli olan fiyata göre ödenmesi gerekmektedir.Kurumun yanlış olan bu uygulamadan vazgeçip, hukuka aykırı olarak yaptığı eksik ödemeleri ivedilikle tamamlamasıdır" dedi.

DHA

Kaynak: DHA