Türkiye'nin yarısından fazlası grip

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'deki grip vakası oranının yüzde 50-60'ın üzerinde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ergönül, bu oranın içinde domuz gribi de dahil üç farklı grip türü olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yarısından fazlası grip
Antalya'da bu yıl 17'ncisi düzenlenen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Kongresi'nde (KLİMİK 2015), başta domuz gribi olmak üzere, yeni salgınlar ve enfeksiyonlar, aşı, seyahat tıbbı, toplum kökenli ve sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar, HIV/AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kronik hepatitler, antibiyotik yönetimi gibi çok sayıda önemli başlık ele alınıyor. KLİMİK Derneği Başkanı Prof Dr. Önder Ergönül, Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıla Akhan ve Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Ayşe Willke Topçu ile birlikte kongreye ilişkin bilgi verdi.

GRİP AŞISI BU YIL ETKİLİ OLMADI

Prof Dr. Önder Ergönül, grip başta olmak üzere yeni çıkan enfeksiyonların tüm dünyada dikkat çektiğini ve önem kazandığını vurguladı. Gribin en çok görülen enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu kaydeden Prof.Dr. Ergönül, İngiltere'de Avrupa Enfeksiyonları Kontrol Altına Alma Merkezi'nin raporuna göre bu yıl uygulanan grip aşısının hastalıktan korunmada etkili olmadığını söyledi. Domuz gribi de dahil inflüenza virüsünün yapısı itibariyle çok çabuk değişebildiğini ve mutasyona uğradığını belirten Prof. Dr. Önder Ergönül, “Aşı yapsanız bile virüs o anda değişmiş olabiliyor. Böyle bir sıkıntı var. Teorik ve pratik olarak yaşanan bir sıkıntı. Aşının bu yılki grip virüsünden korumada etkili olmadığına ilişkin rapor yayınlandı. Raporda aşının etkinliğinin düşük olduğu ifade ediliyor" dedi.

AŞI YÜZDE 20 İŞE YARIYOR

Erken tanının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ergönül, erken tanı konulmuş kişilerin antiviral ilaçlar kullanmasının önemli olduğuna ve antibiyotiklerin işe yaramayacağına değindi. Ancak çok ilerlemiş vakalarda üzerine ek bakteriyolojik enfeksiyon varsa antibiyotiğin anlamlı olabileceğine işaret eden Prof.Dr. Ergönül, İngiltere'deki rapora göre aşı yapılsa bile koruyuculuğun ancak yüzde 20 olarak açıklandığını söyledi. Avrupa ve ABD'de aşı oranlarının çok daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Ergönül, "Ülkemizde aşı oranları yüzde 2-3. Aşı zaten yapılmıyormuş. Ama yapılmış olsaydı virüsün mutasyonu nedeniyle değişmesi nedeniyle yüzde 20 ihtimalle aşı korumuş olacaktı" dedi.

TÜRKİYE'DE AŞI YAPILMIYOR

Aşı işe yaramadığı için salgının arttığı söylenirse aşının tam bir günah keçisi olacağını vurgulayan Prof. Dr. Ergönül, "Çünkü aşı yapılmıyor ki Türkiye'de. Sanki herkes aşı oldu da şimdi aşıya bağlıyoruz diyemeyiz. Aşı olmuş olması durumunda da İngiltere'de, batı ülkelerinde koruyuculuk oranının düşük olduğu, yüzde 20 olduğunu görüyoruz. Ama aşı işe yaramadı diye söyleyemeyiz. Bizdeki aşı olanların durumuna ilişkin veri yok. Bizde 100 kişiden 2-3'ü aşılı, normalde 50-60 olması bekleniyor" dedi.

DOMUZ GRİBİ AVRUPA'DA İNİŞE GEÇTİ

Bakanlık verilerine göre Türkiye'de 45 kişinin öldüğü domuz gribine ilişkin Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa'dan gelen raporlara göre vakaların inişe geçtiğini anlatan Prof. Dr. Önder Ergönül, “Çok büyük vaka artışı beklemiyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte insanların açık havaya çıkmasıyla birlikte enfeksiyonun, salgının uzamayacağını düşünüyoruz. Ama gerçekten öldürücü olabilen bir hastalıktır. Çok basit bir hastalık değil. Nezle ve grip karıştırıldığından gribe ölüm pek yakıştırılmıyor ama eşlik eden hastalıklar varsa belli koşullarda gerçekten öldürücü olabiliyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 50-60'INDAN FAZLASI GRİP

Üç tür grip virüsü tipinden bahseden Prof. Dr. Önder Ergönül, İnflüenza A'nın iki alt tipi olarak domuz gribi, H3N2 klasik grip tipi ve İnflüenza B gribi olarak sıraladı. Virüsün sürekli şekil değiştirdiği, mutasyona uğradığından bahseden Prof. Dr. Ergönül, salgında en çok İsviçre alt tipi H3N2'nin öne çıktığını söyledi. Türkiye'de bu üç virüs tipine yönelik vaka sayısıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ergönül, “Çevremizden tahmin edebilirsiniz, neredeyse yüzde 50-60'ından fazlası belki de hasta oldular. Ama bu rakamları bakanlık, halk sağlığı kurumunun ifade etmesi lazım. Biz dernek olarak üyelerimiz aracılığıyla bir takım bilgilere ulaşabiliyoruz" dedi.

HEPSİ DOMUZ GRİBİ DEĞİL

"Türkiye'nin yarısı, grip mi oldu?" sorusuna da "Hemen hemen" karşılığını veren Prof. Dr. Ergönül, “Üç farklı inflüenza dediğimiz grip, virüsün üç farklı tipi dolaşmakta. Bizim referans laboratuvarlarından veya hastanelerden elde ettiğimiz verilerde İnflüenza B daha çok artıyor, bu domuz gribi değil. Bir kısmı domuz gribi oluyor. Ama bunların mutlak rakamını verecek otorite biz değiliz tabi ki. Kabaca bir yaklaşım, çevremizde çok sayıda insan bunu geçirdi, bizler de tanık olduk" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler