Emsey Hospital Obezite Cerrahisi Merkezi Hekimi Prof. Dr. Umut Barbaros, Türkiye'de obezitenin hızla arttığını belirterek, "Türkiye'de obezite oranları yüzde 30'lara vardı. Sağlık Bakanlığı verileri yüzde 20'lerde çünkü bunlar kaydedilen veriler. 1,5 milyonun üzerinde insan ameliyat bekliyor" dedi.
Barbaros, obezitenin sinsi bir rahatsızlık olduğunu belirterek, sadece kozmetik bir sorun olmadığını anlattı.
Kalp, şeker ve damar hastalıklarının obeziteyle daha da görünür hale geldiğini ifade eden Barbaros, obez hastaların 80'li yaşları görememesinin sürpriz olmadığını, hastaların obeziteye yandaş hastalıklardan hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Özellikle obez erkeklerde kalın bağırsak kanserinin yaygın olduğunu, kadınlarda ise obezitenin meme kanserini tetiklediğini aktaran Barbaros, şunları kaydetti:
"Obezite çocukluk çağında başlıyor. Genetik yönü de var. Altında organik bir hastalık da olabilir. Modernleşme ve kalkınma denilen şeyin aslında hep kötüye doğru gittiğini görüyoruz. Çok az yürüyen, az hareket eden, onun dışında sağlıksız beslenen toplumlar olduk. Türkiye'de obezite oranları yüzde 30'lara vardı. Sağlık Bakanlığı verileri yüzde 20'lerde çünkü bunlar kaydedilen veriler. 1,5 milyonun üzerinde insan ameliyat bekliyor. Bunlar çok ciddi rakamlar. Bu insanlar, tedavi edilmezse çok çok kilo alıyor ve evden çıkamaz hale geliyor. Genç yaşta iş göremez duruma geliyor."
Barbaros, başta İstanbul olmak üzere metropollerde obezitenin daha yaygın olduğunu ifade ederek, yağlı gıdaların fazla tüketildiği doğu ve güneydoğu da obezite vakalarında artış olduğu bilgisini verdi.
Obezite cerrahisi
Obezitenin 30'lu yaşlarda zirve yaptığını, ergenlik dönemine giren çocuklarda da obezite oranının her geçen gün arttığını kaydeden Umut Babaros, şişmanlığın hastalık olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:
"Kilo vermeyi en başta başarabilirlerse, kırmızı çizgileri geçmeden ameliyatsız çözüm söz konusudur. Vücut kitle endeksi 30'larda bulunurken, diyetle ve sporla bunu engelleyebiliyorlar. İş kırmızı çizgileri aştığında, yani vücut kitle endeksi 40'ları geçtiğinde onun artık ameliyatsız çözümü yüzde 1-2 civarındadır. Bu hastalar diyet de yapsalar tekrar eski hallerine dönüyorlar. O kısır döngüyü kırmaları gerekiyor. Bu çizgileri geçmiş insanların ehil ellerde, büyük merkezlerde ve ciddi hazırlıklarda ameliyat edildiklerinde başarı oranı yüzde 99'lara ulaşıyor."
Cerrahi müdahale sonrası ölüm vakalarına da değinen Barbaros, tüm ameliyatlardaki binde 3'ük ölüm riskinin her alanda olduğunu belirtti.
Barbaros, birçok obezite cerrahi yöntemi olduğunu aktararak, "Sıklıkla tüp mide ve gastrik baypas yöntemleri kullanılıyor. Cerrahi girişimdeki binde 3'lük oran hasta ve hekim başına geldiğinde yüzde 100 olur. Bu bu şekilde algılandığı için medyada sansasyonel hale geliyor" değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Diyarbakır Söz