BBC'nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, hem tüberküloz hem de HIV'ın, 2014 yılında 1,1 ila 1,2 milyon ölüme neden olduğu belirtildi.
DSÖ Küresel Tüberküloz Programı Direktörü Dr. Mario Raviglione, tüberkülozun ve HIV'ın günümüzde dünyada bulaşıcı hastalıktan kaynaklanan ölümlerin birinci sebebi olmak için yarıştığını belirterek, "Tüberküloz artık sıralamada HIV'ın yanında yer alıyor" ifadesini kullandı.
İSTATİSTİKLER MORAL BOZUYOR
Dünya Sağlık Örgütü, tüberkülozdan ölüm sayısının, tedavi edilebilir bir hastalık için kabul edilemez boyutta olduğunu bildirdi. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), istatistiklerin "moral bozucu" olduğunu açıkladı ve dünyanın tüberkülozla mücadelede "geri gittiği" uyarısında bulundu.
DSÖ yetkilileri, uluslararası hizmet ve yatırımların HIV ile mücadeleye eşitlenmesi halinde tüberkülozdan ölüm oranlarında azalma görüleceğinin altını çizdi. Dünyada tüberküloz vakalarının çoğu Çin, Hindistan, Endonezya, Nijerya ve Pakistan'da görülüyor.
ÖLÜM ORANLARI AZALIYOR
DSÖ'nün 2015 Küresel Tüberküloz Raporu'na göre, 1990 yılından bu yana tüberkülozdan ölüm oranında neredeyse yarı yarıya azalma görülürken, hastalığa yakalananların sayısında da 2000 yılından bu yana her sene yüzde 1,5 oranında düşüş yaşanıyor. Rapor, AIDS'e yol açan HIV'den ölümlerin de antiretroviral ilaçlara erişimin iyileşmesine bağlı olarak hızla azaldığını ortaya koyuyor.
Kaynak: AA
Kaynak: Diyarbakır Söz