Trans yağa dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, kek, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.

Trans yağa dikkat
Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, trans yağın zararlarıyla ilgili bilgi verip korunma yollarını sıraladı. Sıvı bitki yağlarının hidrojen ile ısıtılması sonucu oluşan trans yağların, günümüzde ticari olarak hazırlanan pek çok gıdada kullanıldığını belirten Dr. Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ile poğaçalarda trans yağın bulunduğunu belirtti.
Dr. Tosun, "Gelişen margarin endüstrisi nedeniyle üretim ve depolama koşullarına bağlı olarak yüksek oranda trans yağ asidi içeren gıdaların üretimi artmıştır. Trans yağlar gıda endüstrisinde özellikle bisküvi, kek, çikolata, cips, kraker, mayonez, milföy hamuru, pizza, gofret ve benzeri birçok ürünün üretiminde ve derin yağda kızartılmış fastfood tipi gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır" dedi.
KALP DAMAR HASTALIKLARI RİSKİNİN ARTTIRIYOR
Trans yağ asitlerinin, LDL (kötü kolesterol) düzeyini arttırdığını ve HDL (iyi kolesterol) düzeyini düşürdüğünü belirten Tosun, kolesterol düzeylerinin olumsuz etkilenmesi sonucu kalp damar hastalıkları riskinin arttığını belirtti. Trans yağların insan sağlığına daha birçok zararları olduğunu vurgulayan Dr. Mahya Sultan Tosun, "Trans yağlar kolesterol düzeylerini olumsuz etkileyerek kalp krizi, felç ve damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Trans yağ asitlerinin kolon ve rektum kanseri gelişme riskini arttırdığına dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Şeker hastalığı olan kişilerde insülin geçirgenliğini bozmakta ve kan şekeri düzensizliklerine neden olmaktadır. Çocuklarda astım ve alerji gelişiminde de trans yağ asitlerinin çok büyük bir etkisi vardır. Trans yağ asitlerinin plasenta yoluyla bebeğe geçerek erken gelişim evrelerini yavaşlatacağı ön görülmüş ve bu nedenle gebelik, emzirme dönemi ve bebek doğduktan sonraki erken dönemde trans yağ asitlerinin güvenilir olmadığı ileri sürülmektedir. Özellikle orta yaş ve üzeri insanların hafızalarını kaybetmelerine neden olan Alzheimer hastalığı ile trans yağ asiti miktarı arasında pozitif bir ilişki olduğu; trans yağ asit alımındaki yüzde 20'lik artışın Alzheimer riskini dört kat arttırdığı düşünülmektedir" diye konuştu.
ÜRÜNLERİ KONTROL EDİN UYARISI
Trans yağların özellikle çocukların çok tükettiği hazır gıdalarda kullanılması sebebiyle aileleri uyaran Tosun, çocuklarda erken yaşlarda doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirtti. Dr. Tosun, alınan ürünlerde trans yağ kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmesini istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz