Dermatoloji uzmanı Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, lazerle tırnak mantarı tedavisi hakkında bilgi verdi.
Ağrıya ve kokuya neden oluyor
Tırnakta renk ve şekil bozukluklarıyla kendini belli eden tırnak mantarı, bulaşıcılığı nedeniyle toplumda hızla yayılır. Daha çok yetişkinlerde görülen bu sağlık sorunu, ağrı ve kokuya neden olarak kişinin yaşam kalitesini azaltmaktadır. Kalp, şeker ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişiler tırnak mantarına karşı daha dikkatli olmalıdır. Rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki başlıca sebepler şu şekilde sıralanabilir:
Ortak terlik ve ayakkabı kullanımı
Hijyen kurallarına uyulmaması
Spor merkezleri ve havuz gibi ortak kullanım alanlarında yere ayakkabısız veya terliksiz basılması
Mantar enfeksiyonlarının oluşması kolaylaştıran nemli ortamlar
El ve ayakların yıkandıktan sonra iyice kurulanmaması
İlaç tedavisi karaciğer fonksiyonlarını bozabilir
Tırnak mantarı tedavisinin etkili bir şekilde yapılabilmesi için ağızdan alınan mantar haplarının üç ay süre ile kullanılması gerekir. Bu haplar karaciğerden atıldığı için, ilaç kullanımı sırasında karaciğer fonksiyon testleri çok dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda ağızdan mantar tedavisi yapılması sakıncalıdır. Bu nedenle son yıllarda ağızdan mantar hapı kullanılmadan lazerle tırnak mantarı tedavisi yapılması ön plana çıkmaktadır.
Kısa sürede gündelik hayata dönüş sağlıyor
Lazerle tırnak mantarı tedavisi, kısa dalga boylu “Nd-Yag” olarak adlandırılan özel bir lazer ışığı kullanılarak yapılmaktadır. Bu tedavide hedef tüm tırnakların 39-42 derece olana kadar ısıtılmasıdır. Herhangi bir ağrı kesici ya da anestezi kullanılmadan yapılan işlem yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Tedavi tırnağın dibinde temiz tırnak çıkması görülene kadar devam ettirilmektedir. Genellikle ayda bir kez yapılan beş seanslık tedavi yeterli olmaktadır. Hastalar, uygulama sonrasında aynı gün iş ve sosyal yaşamlarına dönebilirler.
Kaynak: Diyarbakır Söz