DİYARBAKIR-Yüzyıllar boyu, kültürel farlılıklara bağlı olarak dünya ölçeğinde birbirinden bağımsız şekilde uygulanan sünnet, özellikle dini ve toplumsal bir gereklilik olarak yerine getiriliyor. Basit gibi görünen ancak önemli bir cerrahi operasyon olan bu işlem karşısında, hijyen kuralları göz ardı edilerek yeterince itina gösterilmemesi durumunda, birey üzerinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.
Üroloji uzmanı Op. Dr. Yasin Kapucu yaptığı açıklamada, sünnet işleminin çocuğun psikolojik gelişimi de göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğinin altını çizerek, cerrahi bir operasyon olan sünnetin doğru ellerde steril şekilde uygulanmadığı takdirde, tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabildiği uyarısında bulundu.
Modern tıpla birlikte, sünnet uygulamalarının çok daha etkin ve hızlı sonuçlar ortaya çıkardığını kaydeden Op. Dr. Yasin Kapucu; “Basit gibi görünen sünnet işleminin, doğru ve uzman ellerde yapılması gerçekten çok önemli. Sünnet işlemi, cerrahi yönünün dışında, psikolojik yönden de üzerinde durulması gereken bir süreçtir. Bu anlamda işinin ehli kişiler tarafından ve cerrahi operasyon kurallarına uygun olarak yapılması gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirecek olan kişinin konusunda uzman olması, penisin anatomisini ve fizyolojisini iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü sünnet esnasında gerekli cerrahi itina gösterilmemesi durumunda, kişide önemli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonların başında da kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilmesi ile sonuçlar ortaya çıkabilmektedir” dedi.
TOPLU SÜNNETLERE DİKKAT
Özellikle ülkemizin birçok noktasında, şölen şeklinde gerçekleştirilen toplu sünnet organizasyonlarının, hijyen konusunda sorunlara yol açtığını kaydeden Op. Dr. Yasin Kapucu; “Sünnet sonrası oluşabilen komplikasyonlardan dolayı, ülkemizde her yıl yüzlerce çocuk için hastanelere başvurular gerçekleşiyor. Sterilizasyonun tam uygulanmaması, sürekli olarak aynı aletlerin kullanılması, cerrahi teknik konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması ve özellikle toplu sünnetler, bu komplikasyonların görülme oranını arttırıyor” diye konuştu.
Sünnet işlemlerinin, Türkiye’de genel olarak 6-7 yaş sonrası çocuklarda yapılsa da son zamanlarda yenidoğan bebeklerde yapılan sünnet sayısında da hızlı bir artışın göze çarptığını vurgulayan Dr. Yasin Kapucu, “Cerrahi operasyon ile bakımındaki kolaylık, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması ve psikolojik travma oluşturmaması gibi avantajlarından ötürü yenidoğan sünneti, ülkemizde de daha sık uygulanır hale geldi. Sünnet konusunda ne yazık ki ülkemizde çocuklara ve ebeveynlere yeterli eğitim verilemiyor. Çocuğun sünnet öncesinde ön hazırlığın mutlaka yapılması ve uygun ortamlarda bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada psikolojik olarak sünnet işleminden kötü etkilenen çocuğun, ileride cinsel yaşantısına olumsuz yansıyacak çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı basit gibi gözüken sünnet için çocuğun geleceği de düşünülerek hareket edilmeli ve bu konuda gerekli farkındalık oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz