Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hürrem Bodur, dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 30-40'ının yanlış veya gereksiz yere kullanıldığını belirterek "Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur." dedi.
EKMUD Başkanı Prof. Dr. Bodur, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek artan ve yaygınlaşan antibiyotik direncinin, tedavisinin zor hatta imkansız enfeksiyonlara neden olduğunu ve halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştığını söyledi.
Bodur, dünya genelinde antibiyotik tüketiminin son 15 yılda yüzde 36 artış gösterdiğini belirterek en sık tüketilen ilaçlar içinde antibiyotiğin gelişmiş ülkelerde daha alt sıralarda olduğunu aktardı.
- "Ulusal bir eylem planına ihtiyaç var"
Antibiyotiklerin doğru kullanılması için son yıllarda yürütülen faaliyetler sonucunda antibiyotik tüketiminde bir miktar azalma olduğuna işaret eden Bodur, ancak hem antibiyotik tüketimi hem de antimikrobiyal direnç açısından istenilen seviyelere erişilemediğine dikkati çekti. Bodur, bu nedenle eğitici ve farkındalıkla ilgili yürütülen faaliyetlere ek olarak antibiyotiklerin doğru kullanılması ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin bir arada ele alındığı ulusal bir eylem planına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
- "Antibiyotik kullanımının yüzde 30'dan fazlası gereksiz"
Yapılan çeşitli çalışmalara göre, dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 30-40'ının yanlış veya gereksiz kullanıldığını dile getiren Bodur, şöyle konuştu:
"Antibiyotiklerin en fazla yanlış kullanıldığı alanlardan biri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 75'i akut solunum yolu enfeksiyonları için kullanılmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu yüzde 70'i viral etkenlere bağlı olmasına rağmen bu hastaların yarısından fazlasında gereksiz antibiyotik kullanıldığı görülmektedir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur."
- "Basit enfeksiyonlar bile ölüme sebep olacak"
Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 25'inin enfeksiyonlara bağlı olduğunu ifade eden Bodur, direnç arttıkça "tedavisi zor enfeksiyonların artması, toplumda enfeksiyon hastalıklarının daha uzun sürmesi, yayılması, salgınların sıklaşması ve ölüm riskinin artması" gibi sonuçlarla karşılaştıklarını bildirdi.
Bodur, tıp dünyasının son 30 yıldır üstünde durduğu "antibiyotik direnç sorunu"nun önüne geçecek acil eylem planları oluşturulmazsa antibiyotik sonrası çağın kaçınılmaz hale geleceğini ve basit enfeksiyonların bile ölüme sebep olabileceğini söyledi.
Bodur, "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" ve "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" dolayısıyla "Antibiyotikleri Doğru Kullanalım, Eldekileri Koruyalım" sloganıyla tüm vatandaşların ve doktorların gerekli hassasiyeti göstereceğine olan inancını dile getirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz