Sağlıkta kadınlar geride kaldı

DSÖ'nün "Kadın ve Sağlık"raporu, kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde bulunduğunu gösterdi.

Sağlıkta kadınlar geride kaldı

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, DSÖ'nün "Kadın ve Sağlık" raporunun, kadınların erkeklerle aynı sağlık sorunlarını paylaşmalarına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşıyor görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitesiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyduğunu dile getirdi. Dağlı, "Rapor, dünya üzerinde birçok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde bulunduğunu gösteriyor" dedi.

SOSYO EKONOMİK

Düşük sosyo-ekonomik düzeydeki ülkelerde var olan sosyal normların, kadınların ve kız çocuklarının sosyal olarak aşağılanmasına neden olduğunu anlatan Dağlı, bu durumun sağlıkta eşitsizliği ve kadına özgü sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini bildirdi.

Dünyadaki 3,3 milyar kadının sadece yüzde 15'inin yüksek gelirli ülkelerde hayatlarını sürdürdüğünün, geri kalanın ise orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşadığının belirlendiğini belirten Dağlı, "Her üç kadından birinin düşük gelir düzeyli ülkede bulunduğunu gösteren rapor, ekonomik olarak güçlü olmayan ülkelerde yaşayan kadınların çoğunun önlenebilir hastalıklara tutulduğunu ve yaşamlarını kaybettiklerini ortaya koyuyor" diye konuştu.

ÖLÜM NEDENLERİ

Dağlı, DSÖ'nün raporunun, sigaranın kadın sağlığı üzerindeki risklerine de dikkat çektiğini bildirdi. Rapora göre, dünyada 20-59 yaş grubundaki kadınların en önemli ölüm nedenlerini sırasıyla AIDS, doğumla ilgili sağlık sorunları, kalp hastalıkları ve beyin felcinin oluşturduğunu anlatan Dağlı, sigaranın kadın sağlığı açısından önemli bir risk faktörü olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz