Op. Dr. Mehmet Gökhan Şahin, hazır gıdalar nedeniyle değişen beslenme alışkanlığı, öğün saatlerinin düzensiz olması, televizyon karşısında atıştırma, durağan yaşam nedeniyle ortaya çıkan hareketsizliğin, gün geçtikçe kilo alımına neden olduğunu belirtti. Doğum sonrası alınan kilolarla birlikte de vücutta şekil bozuklukları oluştuğunu kaydeden Dr. Şahin, ''Vücutlarındaki şekilsel bozukluklardan şikayet edenlerin sayıları bu mevsimde artış göstermektedir. Kış aylarında geniş elbiselerle saklanabilen bölgesel kilolar, ilkbahar ve yaz aylarındaki ince ve dar kıyafetlerin giyilmesiyle sorun haline gelmektedir. Bu dönemde hem kadınlar hem de erkekler için estetik müdahaleler yaşam kalitesini de arttırmaktadır. Diyet ve spora yapmalarına rağmen bölgesel yağlardan kurtulamayanlar için lazerlipo, vaserlipo ya da radyofrefkanslı lipoliz işlemleri önemli bir seçenektir. Genetik faktörler ve hormonal değişimlere bağlı metabolizmanın yavaşlaması sonucu ortaya çıkan bölgesel yağ dokusundaki fazlalıkların parçalanarak alınmasında, başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bölgesel olarak zayıflamak isteyen kişilerin varsa diğer sağlık sorunları iyi araştırılmalıdır. Yapılacak fiziki muayene ve detaylı tetkiklerin ardından hasta uygun ise cerrahi operasyon önerilebilmektedir'' ifadelerini kullandı.
Bölgesel yağ alma konusunda öncelikle uygun kişilere; kan, kesi, dikiş olmadan sonuç verecek yöntemlerin iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
''Operasyonlar için çok sık sorulan, ‘fiziki zarar verir mi?’ sorusu ile ilgili net yanıtlar ve doğru bilgi verilmelidir. Vücut şekillendirme ve yağ alma işlemleri küçük bir kesiden sorunlu yağ bölgesine ulaşılarak gerçekleştirilir. Lazer, ultrason ya da radyofrekans enerjisi kullanılarak da yağ dokusu eritildikten sonra aynı delikten liposuction yöntemi ile fazlalıklar vücut dışına çıkartılmaktadır. Operasyonun yapılacağı alan miktarına göre yapılacak yöntem değişmektedir. Lazer lipoliz yönteminde, yağ alma işlemi olmadan sadece belirli bir bölgedeki yağlar parçalanır ve yağlar vücut tarafından emilmek üzere bırakılabilir. Bu yöntem belirli ve dar alanlarda uygulanır. Örneğin çene altındaki (gıdı) ve kol içlerindeki sarkmalara neden olan az miktardaki yağ dokusunun alınmasında lazer lipoliz yöntemi kullanılır. Lazer liposuction ise yağ parçalama ve yağ alma işlemlerinin aynı anda kombine bir şeklide yapıldığı operasyonlardır. Eğer fazla miktarda yağ alınacak ise eriyen yağ hücreleri vücutta bırakılmadan, yani beden yorulmadan vücuttan uzaklaştırılır. Yapılacak operasyon sonrasında kişi ertesi gün günlük hayatına dönebilir. Lazerlipo, vaserlipo ya da radyofrefkanslı lipoliz (Bodytite) işlemlerindeki başarı seviyesini cerrahın yeteneği ve kullanılacak cihazın ileri teknolojisi belirler. Bu işlemlerin doğru kişiler üzerinde uygulanması başarıyı artırmaktadır. İşlem sırasında kontrollü ısı etkisi ile (kollajen uyarımı sonucu) sıkılaşan deri ile bölgesel olarak cildin uygun bir form alması sağlanır. Dolayısıyla işlem sonrasında bazı bölgelerde sarkmanın önüne geçilmiş olur. Yapılan bu işlemlerin ardından kişilerin görüntüsünü uzun süre koruyabilmeleri için diyet ve spora devam etmesi önemlidir.'' eight: 1.8em;">FOTOĞRAFLI
Kaynak: DHA