Sağlıkçılara hijyen eğitimi

Hastanenin enfeksiyon komitesi, hastane çalışanlarına "hijyen semineri" verdi.

Sağlıkçılara hijyen eğitimi

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) enfeksiyon komitesi tarafından hastanede çalışan temizlik personeline hijyen semineri verildi. DEAH Enfeksiyon Uzmanı Dr. Şafak Kaya, enfeksiyonun her zaman kapıda olduğunu söyledi. Kaya, "Evimizde nasıl hijyene dikkat ediyorsak, hastanede ve bulunduğumuz her ortamda buna dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde ileriye dönük önlenemez hastalıklar oluşabilir. Enfeksiyon her zaman kapımızdadır, dikkat edildiği taktirde enfeksiyonla bulaşan hastalıklardan uzak durulabilir.

HASTANENİN TEMİZLİĞİ

Hasta bakım alanlarında temiz bir çevre, temiz bir hastane enfeksiyonlarını önlemede önemli rol oynar. Hasta bakım alanlarında; çevredeki insan sayısı, aktivite miktarı, nem miktarı, mikrobik üremeyi destekleyecek materyalin mevcudiyeti, havada asılı bulunan mikroorganizmaların üreme hızı, yüzeylerin duvar ya da zemin olması göz önünde bulundurularak temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılmalıdır. Sağlık birimlerinde hijyeni sağlamak yeterli ve temiz su temini sağlanmalı, yataklar için yeterli zemin alanı oluşturulmalı, yataklar arasında yeterli mesafe sağlanmalı, yeterli el yıkama alan ve imkanı sağlanmalı, izolasyon odaları ve yüksek risk içeren ameliyathane transplantasyon üniteleri, yoğun bakım üniteleri gibi yerlerde yeterli havalandırma sağlanmalıdır. Hava, parçacık ve temas izolasyonu için yeterli izolasyon koşulları sağlanmalı. Yüksek riskli hastalarla teması minimuma indirecek trafik düzenlenmesi ve hasta transferini kolaylaştırılmalıdır" dedi.

ENFEKSİYON HASTALIĞI

Temiz bir çevre ortamının hastane enfeksiyonlarını önlemekte önemli rol oynadığını belirten Dr. Şafak Kaya, hastanenin enfeksiyonların yayılmasında önemli etkiye sahip pek çok faktör barındırdığını söyledi. Kaya, "Hastane bakım alanlarının ve ameliyathanelerin bina tasarımları, hava kalitesi, temiz su kullanımı ve çamaşırhane gibi yerler enfeksiyon yayılmasında önemli etkenlerdendir. Bunlarla birlikte havalandırma sistemlerinin mikrobik kontaminasyonu minimuma indirgeyecek şekilde tasarlanmalı ve idame ettirilmelidir. Havalandırma filtreleri periyodik olarak temizlenmeli, yüksek riskli alanlarda hava ile yayılan mikroorganizmaları kontrol etmek açısından fan, vantilatör kullanılmamalıdır. Ameliyathane, kritik bakım, transplantasyon alanları gibi yüksek risk alanları havalandırma sistemlerine ihtiyaç gösterdiği için bu alanlarda hepafiltre kullanılmalıdır. Laminar hava sistemleri hastane inşaatı sırasında uygun yerlere; kalp damar cerrahisi, nöroşirurji, ortopedi implant odalarına döşenmelidir" şeklinde konuştu.

"TEMİZ SU ÇOK ÖNEMLİDİR"

Enfeksiyon yayılmasını önlemek için temiz suyun çok önemli olduğunu belirten Dr. Şafak Kaya, hastanelerin temiz su temin etmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Kaya, "Hastanelerdeki su depolama tanklarından geliyorsa, bu tanklar periyodik temizlenmeli ve bakteriyel kontaminasyon açısından emniyeti kontrol etmek üzere düzenli örnekleme yapılmalıdır. Emniyetli içme suyu temini mümkün değil ise, su 5 dakika kaynatıldıktan sonra kullanılmalı veya su saflaştırma üniteleri kullanılmalıdır. Su hijyenik ortamda saklanmalı, su konteynerlerinin içine el sokulmamalıdır. Su sebillerde emniyetli şekilde kullanıma sunulmalı, açıkta bırakılmamalıdır. Su depoları, konteynerler ve soğutucular düzenli olarak temizlenmelidir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler