Kişinin başı ağrıdığında bile antibiyotik kullandığı günümüzde uzmanlar antibiyotiğe harcanan servet konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunurken, bilinçsiz kullanılan antibiyotiğin zararları hakkında da detaylar verdi
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Nacar “Geçmiş yıllarda aile hekimleri tarafından yazılan reçetelerin yüzde 35'inde antibiyotik bulunurken, bu rakam yüzde 31'e indi.
Israr edene anında ihbar!
Bu 'Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı'nın başarısının göstergesidir" dedi. Antibiyotiklerin de diğer ilaçlarda olduğu gibi reçeteyle alınabildiğine işaret eden Osman Nacar, vatandaşların reçetesiz antibiyotik temini için eczacılara ısrar etmemesini, böylesi bir durumla ihbarda bulunmaları halinde cezai işlem uygulandığını belirtti.
Antibiyotik Nedir ?
Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Kelime anlamı ile “antibiyotik” terimi, “hayata karşı” demektir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
- Tek Bakteri Türüne Karşı Etkili Antibiyotikler
Bazı antibiyotikler, sadece kısıtlı sayıda farklı bakteri türü ile savaşabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bunlara “dar spektrumlu antibiyotikler” denir. Doktorunuz, tam olarak hangi tür bakterinin sizin hastalığınıza neden olduğunu bildiği durumlarda bu tür antibiyotikleri reçeteler. Bu antibiyotikler, diğer yararlı veya zararsız bakterilere saldırmadıkları için, tedavilerde kullanılmak üzere en uygun antibiyotiklerdir.
- Birçok Bakteri Türüne Karşı Etkili Antibiyotikler
Diğer antibiyotiklerin geniş spektrumlu etkileri vardır. Pek çok bakteri türüne etki ederler ve bu nedenle “geniş spektrumlu antibiyotikler” olarak adlandırılırlar. Doktorunuzun hastalığınıza neden olan bakteri türünü tam olarak saptayamaması veya pek çok farklı türde patojenin bir arada bulunması gibi bazı durumlarda bu antibiyotiklerin kullanılması gereklidir. Bu antibiyotiklerin sakıncası, yararlı veya zararsız bakterileri de öldürme eğiliminde olmalarıdır.
Kaynak: Diyarbakır Söz