Bebeklerde pudranın kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bostancı, "Pudra toz halinde olduğu için dökülürken bebeklerin akciğerlerine inebiliyor. Bu da akciğere yabancı cisim etkisi yapabiliyor. Pudra toz olma özelliğinden dolayı boyun altı, koltuk altı, genital bölge ve kıvrım yerlerinde birikiyor. Birikme sonucunda da ikinci enfeksiyonların o bölgelerde yerleşmesine neden olabiliyor. Çocuk sağlığında ve cilt bakımında kesinlikle pudranın yeri yok." dedi.
Sıcak hava nedeniyle bebeklerde pişik ve isilik problemlerinde artış görüldüğünü ifade eden Bostancı, pudranın pişik tedavisinde yeri olmadığını, pudra kullanılsa bile pişik yaşanabileceğini söyledi.
Bostancı, pişik oluşmaması için sık sık alt değiştirme, idrarla uzun süre temas etmeme, bebeğin altının kuru kalması ve bez değiştirilirken en az 15 dakika hava ile temas sağlanmasını önerdi.
- Zeytinyağı yerine bebek yağı
Bebeklerde pişik oluşumuna karşı zeytinyağı yerine bebek yağı kullanılmasının daha etkili olacağını ifade eden Bostancı, "Zeytinyağı ağzı açık kalırsa ve evde yapıldığı zaman PH değeri ayarlanamıyor. Çocuk cildi için uygun PH'ta olması gerekiyor. Bu nedenle bebek yağı kullanımı daha uygun oluyor." diye konuştu.
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Bostancı, güneş alerjilerine karşı da ailelere uyarılarda bulundu. Çocukların içerisinde bulunduğu ortam ısısının 28 derecenin üzerinde olmaması gerektiğinin altını çizen Bostancı, giydiklerinin de pamuklu ve teri çeken kıyafetler olması gerektiğini belirtti.
Bostancı, terleyen çocukların sadece su ile temizlenmeleri gerektiğini ifade ederek, aksi takdirde isilik gibi cilt problemlerinin oluşabileceğini söyledi.
Güneş kremlerinin kullanımına ilişkin de bilgi veren Bostancı, güneşe çıkmadan en az yarım saat önce ve gün içerisinde de 2 saatte bir güneş kreminin tekrarlanması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz