''The Lancet Oncology'' dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan bilim adamları, ileri aşamadaki prostat kanserinin testosteron hormonunun üretimini engelleyecek hormon tedavisi gerektirdiğini, ancak bu tedavinin ateş basması, kaslarda güçsüzlük, kemik erimesi gibi birçok yan etkisinin bulunduğunu belirtti.
İngiltere'de yapılan araştırmada önceleri prostat kanseri tedavisinde çok etkili olan östrojenin kullanımının pıhtı atması riskini artırması nedeniyle daha sonra azaltıldığı, bugün çok az kişiye bu yöntemin, pıhtı önleyici ilaçlarla önerildiğini, dolayısıyla bantların alternatif tedavi olabileceği vurgulandı.
Bilim adamları, ilk gruptaki prostat kanseri hastalarına mevcut tedavi yöntemi olan LHRH (testislerin testosteron üretimini engelleyen luteinleştirici hormon salgılatıcı hormon agonistleri) uygulandı. Diğer gruptakilerin derisine östrojen içeren bant yapıştırıldı.
Yapılan klinik testte, iki gruptakilerde kalp-damar hastalıkları riskinin aynı olduğu görüldü.
Ayrıca ikinci gruptakilerde kandaki glukoz ve kolesterol seviyesinin daha düşük, dolayısıyla östrojenin daha faydalı olduğu belirlendi.
Daha kapsamlı araştırmaların başladığını ve uzun vadede bantların etkisini inceledikleri belirten bilim adamları, bu araştırmaların olumlu sonuçlar vermesi halinde bantların prostat kanseri tedavisinde uygulanabileceğine dikkati çekti.
Kaynak: Diyarbakır Söz