Panik Atak ve Kalp Krizi Farkı Nasıl Anlaşılır? Uzmanlardan derlediğimiz detayları kısaca aktaralım.
Panik Atak ve Kalp Krizi Farkı Nasıl Anlaşılır?
Her ne kadar birtakım benzerlikleri olsa da, iki durum çok farklı hastalık süreçlerinden kaynaklanmaktadır. Panik ataklar, stres hormonlarının vücudun "savaş ya da kaç" tepkisini tetiklemesiyle ortaya çıkar ve sıklıkla kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla sonuçlanır.
Kalp krizi durumunda koroner arterdeki tıkanıklık da aynı semptomlara neden olabilir. Kalp kasına yetersiz miktarda kan ulaştığında göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı ve nefes darlığı ortaya çıkabilir. (Aşağıdaki "Belirtiler" bölümüne bakın.)
İkisi arasındaki temel ayrımlardan biri, kalp krizinin sıklıkla fiziksel efor sırasında gelişmesi, panik atağın ise dinlenme sırasında ortaya çıkabilmesidir.
Kalbin iş yükü arttığında, örneğin kar kürerken veya merdiven çıkarken, özellikle de düzenli olarak fiziksel efor sarf etmeyen kişilerde kalp krizi gelişme olasılığı daha yüksektir.
Diğer bir fark ise süresidir. Panik atakları yavaş yavaş azalma ve yaklaşık 20 dakika içinde kendiliğinden düzelme eğilimindedir. Ancak kalp krizi sıklıkla devam eder ve zamanla kötüleşebilir.
Herhangi bir sorunuz varsa derhal tıbbi bir yardım almanız gerekiyor. Kadınlarda kalp krizi belirtileri daha hafif olabilir ve göğüs ağrısından ziyade olağandışı yorgunluk ve göğüs rahatsızlığını içerebilir. Durum hızla tırmanabileceğinden semptomları en aza indirmemek önemlidir.
Semptomların panik atak olduğu belirlenirse çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlar meditasyon, akupunktur, yoga gibi stres yönetimi ve rahatlama tekniklerine odaklanan entegre terapileri içerebilir.
Kalp Atışınızı Dinleyin
Özellikle kalp çarpıntısı endişe kaynağı olabilir. İnsanlar çarpıntı yaşadıklarında kendi kalplerinin farkındalığı artar. Çarpıntı, panik atak veya diğer kısa veya uzun vadeli stres vakalarının belirtisi olabilir veya kafein veya bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Ancak bazı durumlarda çarpıntı, aritmi veya düzensiz kalp atışı olarak bilinen bir durumun belirtisi olabilir. Atriyal fibrilasyon gibi aritmiler göz ardı edilmemesi gereken ciddi durumlardır. Sık çarpıntı yaşıyorsanız, doktorunuz çarpıntıların stresten mi yoksa altta yatan kalp hastalığından mı kaynaklandığını belirlemek için bir muayene yapabilir ve ek testler yapabilir. Testler, günlük aktiviteler sırasında kalp atışınızı izlemek için evde 24 ila 48 saat boyunca giyilen taşınabilir bir makine olan holter monitörlü bir elektrokardiyogramı içerebilir.
Kalp Krizi Ve Panik Atağın Belirtileri
Kalp krizi
- Göğüste sıkışma ve baskı hissi
- Fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında ani başlangıç (örn. merdiven çıkma veya kar küreme)
- Kola, çeneye veya kürek kemiklerine yayılan ağrı
- Zamanla kötüleşen ağrı ve semptomlar
- Nefes darlığı
- Bayılmanın eşiğinde
- Terlemek
- Mide bulantısı ve kusma
Panik atak
- Artan veya yarışan kalp atış hızı
- Aşırı stres veya anksiyete sırasında ani başlangıç veya başlangıç
- Zamanla iyileşen ağrı
- 20 ila 30 dakika içinde düzelen belirtiler
- Nefes darlığı
- Terlemek
- Ellerde karıncalanma
Bu semptomların herhangi biri son derece korkutucu olabilir. Panik Atak ve Kalp Krizi Farkı Nasıl Anlaşılır? Yukarıdaki semptomları belirlediyseniz mutlaka ilgili uzmanlardan randevu alarak süreci takibe almalısınız.
Kaynak: Diyarbakır Söz