West, Bahçeci Fulya Tüp Bebek Merkezi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, en büyük tutkusunun, çiftlerin bebek dünyaya getirmeye odaklanmalarına, plan yapmalarına ve başarılı olmalarına yardım etmek olduğunu söyledi.
West, çiftlerin bebek beklemesine yardımcı olmanın dikkatli, planlı ve sağduyulu bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı.
Kendi hamilelik planının, kararlı doğal gebelik girişimiyle başladığını aktaran West, ''Çiftlerin bazı karmaşık tedaviler için hayatlarında köklü değişiklikler yapmaya, çok fazla zaman, enerji ve para harcamaya hevesli olduklarını görüyorum. Ama belki de aslında sadece yanlış zamanda cinsel ilişkiye giriyorlar veya kadının üreme döneminin inceliklerini bilmiyorlar. Doğru beslenmenin ve yaşam biçiminin, doğurganlık bilincinin en önemli unsurları olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.
West, çiftlerin sıklıkla yaşadıkları sorunların başında belirsizlikle karşı karşıya kalmalarının geldiğini anlatarak, şöyle devam etti:
''Çiftler, hamile kalma süresinin ne kadar uzun süreceğini bilmedikleri ve bu belirsizlik kontrol altında olmadığı için stres yaşıyor. İşlenmemiş doğal gıdalar tüketmeliler, fast food tarzı beslenmeden, sigara ve alkolden uzak durmaları gerekiyor. Aşırı şişmanlık ya da zayıflık da doğurganlığı olumsuz etkiliyor. Stres de çok önemli bir etken. Çiftler arasındaki ilişkinin sağlıklı olması da doğurganlığı etkilemektedir.''
Doğurganlık konusunda genelde kadınların odak noktasında olduğunu dile getiren West, ancak yaşam tarzı gibi konularda yapılması gereken değişikliklerde erkeğin de önemli rolü olduğunu kaydetti.
West, sperm kalitesinde beslenmenin önemine işaret ederek, ''Öncelikle mümkün olduğu kadar doğal yolla hamile kalmaya odaklanılmalı. Bu gerçekten olmuyorsa son noktada tüp bebek yöntemine başvurulabilir. Çok daha başka yöntemler de var. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, yaşam tarzlarına ve beslenmelerine dikkat etmeli, stres faktörünü azaltmalı'' dedi.
Zita West, Türkçe'ye çevrilen ''Doğurganlık ve Gebe Kalma Rehberi'' kitabının, doğurganlıkla ilgili günümüzde unutulan temel prensipleri içerdiğini belirtti.
West, kitapta eski yöntemlerle yeni metodlardan azami ölçüde faydalanmak için son teknolojiyle birleştirilmiş pek çok basit yöntemin de yer aldığını sözlerine ekledi.
''Kadınlar gebe kalmadan önce hazırlık döneminden geçmeli''
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeçi, yurt içinde ve yurt dışında uzun yıllardan beri üreme konusuyla ilgilendiklerini söyledi.
Tedaviyle ilgili yaptıkları çalışmalardan başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlatan Bahçeçi, ancak tedavinin kolaylaşması ve hasta tarafından daha iyi anlaşılması için konunun iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Bahçeci, hastaları bilgilendirmek için yıllar önce ''Beni Leylek Getirmedi'' isimli bir kitap hazırladıklarını dile getirerek, İngiltere seyahatinde gördüğü Zita West'in kitabının da Türkçe'ye kazandırılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.
Yapılan anlaşmayla Türkçe'ye çevrilen kitabın gelecek günlerde raflardaki yerini alacağını aktaran Bahçeci, kitapta faydalı bilgilerin yer aldığını vurguladı.
Bahçeci, son yıllarda tamamlayıcı tedaviler üzerinde durulmaya başlandığına işaret ederek, ''Obez hastaların çocuklarında otizm görülme oranının 10 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bu önemli bir şey. Hastaları tedaviye almadan önce birtakım düzenlemeler yapıyoruz. Kadınların gebe kalmadan önce belli hazırlık dönemlerinden geçmesi gerektiği, günümüzde artık daha çok vurgulanmaya başlandı. Örneğin otizmi önceden tespit edeceğimize, otizme yol açabilecek nedenleri ortadan kaldıralım ki, bunlardan birinin obezite olduğu ortada. Obez bir kadının gebe kalmadan önce düzenlemesini yapalım'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz