İdrar yolları enfeksiyonu, idrar kanallarının herhangi bir yerinde, mesanede, böbreklerde, üretradaolabilir. İdrar yolları enfeksiyonuna bakteriler yol açar ve kadınlar bu problemi daha sık yaşarlar çünkü kadınlarda üretra daha kısadır ve anüse daha yakındır. Şeker hastalığı, bağırsak inkontinansı, prostatın büyümesi, böbrek taşları ve hamilelik, idrar yolu enfeksiyonu gelişme riskini artırır. Enfeksiyon mesanedeki sinirleri tahriş eder ve uyarı olmadan mesanenin kasılmasına yol açar. Enfeksiyon tedavi edildiğinde bu tip inkontinanslar ortadan kalkar.
ÖKSÜRÜRKEN
Pelvik organlar, dokular ve kaslar yardımıyla yerlerinde tutulurlar. Hamilelik, çocuk doğumu veya yaşlanma gibi sebeplerle bu doku ve kaslar stres altında kaldığında ya da zayıfladıklarında destek problemleri ortaya çıkabilir. Organlar normal yerlerinden daha aşağıya sarktıkça vajinanın üstüne baskı uygularlar. Bu da idrarın atılmasını zorlaştırabileceği gibi, öksürürken idrar kaçırmanın ortaya çıkmasına da sebep olabilir.
BAYAN VE ERKEK
Bazı yapısal anormallikler hem erkeklerde, hem de kadınlarda hapşırırken veya öksürürken idrar kaçırmaya yol açabilir. Bunlardan hamilelik gibi bazıları kendiliğinden geçerken, sfinkter (büzücü kas) zayıflaması, pelvik sarkma, idrar yollarının yapısındaki anormallik gibi bazıları ise tedavi gerektirir. Üretranın açılması ve kapanmasından sorumlu olan sfinkterin zayıflaması erkeklerde prostat ameliyatı, kadınlarda ise vajinal ameliyat sonrasında görülebilir.
İLAÇLARIN KULLANIMI
Bazı ilaçların kullanımı dahapşırırken veya öksürürken idrar kaçırmanın sebepleri arasındadır. Diüretik adı verilen ilaçlar idrar üretimini artırırlar. Bu da idrar kaçırmaya neden olabilir. Bu durumda doktor hastanın kullandığı ilaçların yerine alternatif ilaçlar önerebilir ya da ilaçların kullanım dozunu ayarlayabilir.
Multipl skleroz veya felç gibi bazı nörolojik hastalıklar da idrar kontrolünün kötüleşmesine sebep olabilirler. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda şeker hastalığı da olası nedenler arasındadır.
Kaynak: Diyarbakır Söz