Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu oluşan genel sağlığı etkileyen, hayati risk oluşturan ve kişinin yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlıktır. 45 kilonun üzerinde fazlası olan kişilerin hayat kalitesi azalır, başka hastalıklara yakalanma riski artar ve hatta hayati tehlike içine girerler. Bu nedenle mutlaka öncellikle alanında uzman Diyetisyen ve egzersiz merkezinden destek alınarak fazla kilolar verilmeli, eğer bu yolla verilemiyorsa obezite cerrahisinden destek alınmalıdır.”
OBEZİTE BÜTÜN VÜCUDU OLUMSUZ YÖNDE ETKİLER
“Obezite kişilerde yükse tansiyon, şeker hastalığı, bel çevresi genişlemesi, karaciğer yağlanması gibi metabolik rahatsızlıklarının beraberinde uyku apnesi, nefes darlığı, safra kesesinde taş, kalp rahatsızlıkları gibi çok sayıda yandaş hastalığa yol açabilir. Eğer bel çevresi kadınlarda 88 santim ve üzeri, erkeklerde ise 102 santimin üzerinde ise dengesiz beslenme nedeni ile bel çevresine yağ depolandığını gösterir. İdeal bel çevresi genişliği kadınlarda 80 cm'nin, erkeklerde ise 94 santimin altında olmalıdır.”
FAZLA KİLOLAR DİYET VE EGZERSİZLE VERİLMİYORSA DİKKAT!
“Morbid obezitede diyet ve egzersiz ile kilo vermek oldukça zordur. Tedavinin ana hedefi kişinin ihtiyacı olduğu kadar enerji almasını sağlamak ve biriktirilmiş olan yağların vücut tarafından kullanılmasını sağlamaktır. Bunun için öncellikle diyet ile kişinin fazla kalori alması kontrol altına alınır. Diyet programında dikkat edilmesi gereken her türlü besin, vitamin ve elementleri dengeli biçimde az miktarda almak ve bol su tüketmektir.
Diyet için uzman bir diyetisyenden destek alınmalıdır. Egzersiz ise herkesin bütün yaşamı boyunda düzenli olarak yapması gereken bir aktivitedir. Obezitede tempolu yürüyüş tavsiye edilebilecek en uygun egzersiz biçimidir. İkinci sırada ise bisiklete binme ve yüzme yer alır. Diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen hastalara ise cerrahi tedavi önerilir.”
AMELİYAT İLE OBEZİTE TEDAVİSİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Obezite cerrahisinde ana amaç fazla genişlemiş olan mideyi küçültmek ve gıdaların tam emiliminin azaltacak ek işlemler yapmaktır. Hormonal bir hastalığı olmayan ve 3 yıldan daha uzun süredir vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan olan kişilere cerrahi tedavi uygulanabilir. Bunun dışında vücut kitle endeksi 35-40 arasında ama obezite nedeniyle sağlık sorunları yaşayan hastalara da cerrahi tedavi önerilebilir.
Çeşitli obezite cerrahisi türleri vardır. Ancak tüp mide ameliyatı yaygın olarak tercih edilmektedir. Bariatrik cerrahi teknikleri midenin çok minik bir bölümü korunup geri kalan kısmının alınmasını sağlar. Ayrıca alınan gıdaların tamamının emilmeden kalın bağırsağa geçmesi için, ek cerrahi işlemler de yapılır. Bu sayede kişinin az miktarda gıda tüketmesi, gıdaların sindiriminin azaltılması ve kişinin hızla kilo kaybetmesi sağlanır. Obezite cerrahisinden sonra hasta sadece fazla kilolarından kurtulmaz aynı zamanda obezitenin neden olduğu diğer hastalıklardan da kurtulur.”
Kaynak: Diyarbakır Söz