Bahar, fışkıran çiçeklerin çözülme ve yeniden doğuş zamanı. Günler uzuyor, ısınıyor… Boğazınızda bir gıdıklanma. Sinüslerinizde basınç oluşumu. Burun akıntısı. Bir hapşırık. Bir hapşırma daha. Peki bu Mevsimsel alerji mi, yoksa soğuk algınlığı mı?
İlkbahar ne kadar güzel olursa olsun, ortaya çıkan yeşillikler aynı zamanda alerjen dalgalarını da dışarı atabilir. Peki, burun akıntınızın asi polenlerden mi yoksa bir virüsten mi kaynaklandığını nasıl anlarsınız? Bulaştırıcı mısınız yoksa bağışıklık sisteminiz dış uyaranlara aşırı tepki mi veriyor?
Uzmanlar, insanların sıklıkla bu ikisini karıştırdığını söylüyor. Her iki durumda da "burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma" olduğunu ifade ediyorlar.
Mevsimsel alerji mi, yoksa soğuk algınlığı mı?
“Alerjiler mi yoksa soğuk algınlığı sorusu” artık yılın büyük bir kısmı için geçerli. Ortalama küresel sıcaklıklar arttıkça alerji mevsimleri de uzuyor ve yoğunlaşıyor. Bir araştırmaya göre, 1990 ile 2018 yılları arasında ABD'de polen mevsimi 20 gün uzadı ve polen konsantrasyonu %21 arttı. Uzmanlar, genellikle Mart ayı civarında başlayan polen alerjisi sezonunun artık Ocak veya Şubat gibi erken bir zamanda başlayabileceği konusunda uyarıyor. Peki mevsimsel alerjileri soğuk algınlığından nasıl anlayabilirsiniz? Uzmanlardan açıklamalarını istedik.
Mevsimsel alerjiler nelerdir?
Uzmanlara göre alerjiler, vücudunuzun bağışıklık sistemi tehlikeli olduğunu düşündüğü bir maddeye aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar.
Bazen saman nezlesi veya mevsimsel alerjik rinit olarak da bilinen mevsimsel alerjiler yetişkinlerin yaklaşık dörtte birini etkilemektedir. Mevsimler değiştikçe ve bitkiler, savunmasız bağışıklık sistemlerini aşırı harekete geçiren polenler salgıladıkça semptomlar artma eğilimindedir. "Baharda birincil alerjen ağaç polenidir" diyen uzmanlar, yaz aylarında birincil alerjenin çim poleni olduğunu, sonbaharda ise yakup otu olma eğiliminde olduğunu dile getiriyorlar
Soğuk algınlığı nedir?
Konunun uzmanları, 'Soğuk algınlığı' tipik olarak yılın belirli zamanlarında bireyleri etkileyen bir virüs anlamına gelir" diyor.
En yaygın olarak, terimin ilkbahar ve yaz aylarında en belirgin olma eğiliminde olan rinovirüsü ifade ettiğini söylüyor. Grip veya RSV (solunum sinsityal virüsü) gibi diğer virüs türlerinin de soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olabileceğini ekliyor.
Soğuk algınlığı ve alerji belirtileri nasıl farklıdır?
Hem soğuk algınlığı hem de alerji durumunda, birçok semptom, tıkanıklık, burun akıntısı ve hapşırma nedeniyle hastanın elinde bol miktarda kağıt mendil bulundurmasını gerektirir. Uzmanlar ayrıca her ikisinin de yorgunluğa neden olabileceğini söylüyor.
Yine de farklılıklar var. Alerjilerin göz çevresinde ve boğazda kaşıntıya neden olduğu, soğuk algınlığının ise boğaz ağrısına neden olabileceğini ancak genellikle kaşıntıya neden olmadığını belirtiliyor.
"Cam yutuyormuş gibi" hissediyorsanız "muhtemelen soğuk algınlığıdır"
Uzmanlar, soğuk algınlığı semptomlarının da genellikle birkaç gün sonra kendiliğinden düzeldiğini, mevsimsel alerjilerin ise "mevsim boyunca devam ettiğini" söylüyor.
Alerjiler olmasa da soğuk algınlığı da bulaşıcıdır. Soğuk algınlığı hava yoluyla veya yüzeylerde bırakılan damlacıklar yoluyla başkalarına aktarılabilir. Eğer aktif olarak hapşırıyorsanız ve bu semptomları yaşıyorsanız, genellikle bulaşıcısınızdır.
Çoğu durumda, soğuk algınlığının üç ila yedi gün sürebileceğini, ancak semptomların yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha uzun sürebileceğini veya daha şiddetli olabileceğini söylüyor.
Mevsimsel alerjiler için en etkili tedaviler nelerdir?
Mevsimsel alerjileri tedavi etmenin çeşitli yolları olduğu belirtiliyor. Tuzlu burun durulamalarının mukusu azaltabileceğini ve burnunuzdaki alerjenleri temizleyebileceği açıklanıyor. Göz damlaları kırmızı gözlere ve kaşıntıya yardımcı olabilir. Reçetesiz satılan burun spreyleri ve antihistaminikler de birçok alerji belirtisinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Soğuk algınlığı için en etkili tedaviler nelerdir?
Uzmanlar, çoğu sağlıklı birey için cevabın oldukça basit olduğunu söylüyor: "Zaman, dinlenme, susuz kalmama ve evde kalma." Başkalarından uzak durmak da önemlidir, böylece “onları hasta etmezsiniz”.
Kaynak: Diyarbakır Söz