Sheffield Üniversitesi'nden bilim insanları, tümörlerin daha rahat büyüyebilmek için kemik yapısını topraktan beslenirmişçesine kullandığını belirtiyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, kemikleri kanserli tümörünün kötü etkilerinden korumanın mümkün olduğu, böylece kanserin yayılmasının önlenebileceği ileri sürülüyor.
BBC'den James Gallagher'in haberine göre kanserle mücadele kurumları son araştırma ve verilerin yepyeni bir araştırma alanı açtığını belirtti. Vücudun diğer yerlerine de yayılan meme kanserlerinin yüzde 85'i eninde sonunda kemiğe ulaşıyor. Kemik kanserinin tedavisi, meme kanserine nazaran çok daha güç ve daha ölümcül olabiliyor.
Bilim insanları ikincil kansere yakalanan hastalarda daha yüksek düzeyde LOX enzimi bulunduğunu saptadı. LOX enzimi kanserli tümörlerce üretiliyor ve kana karışıyor. Fareler üzerinde yapılan bir dizi deneyde, LOX enziminin bu süreci aksattığı ve kemikte doku bozukluğu ile deliklere yol açtığı gözlendi. LOX üretimini engellemek için kullanılan ilaçların ise kanserin yayılmasını önlediği görüldü.
Sheffield Üniversitesi'nde kemik ve kanser biyolojisi dalında görevli Dr. Alison Gartland, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Meme kanserinin metastas yapmasını önleme konusunda, bu bulguların büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Birincil kanser hücreleri, alenen, kendi büyümelerini sağlamak için, toprağı gübreler gibi, kemiği kullanıyor. Tümörün daha iyi büyüyebilmesi için LOX enzimi, kemik yapısını değiştiriyor" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz