Meme Kanserinden Daha Ölümcül, Yıllık 400 Bin Kişinin Etkilendiği Hastalık

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, kalp damar rahatsızlığının yılda 400 bin kişiyi etkilendiğini ve meme kanserinden daha ölümcül olduğunu söyledi. Kalp damar hastalarının devam tedavilerini yoga ile yapan Uzman Fizyoterapist Menekşe Selçuk Cengiz ise erkek hastaların yoga ön yargısını yıktıklarını söyledi.

Meme Kanserinden Daha Ölümcül, Yıllık 400 Bin Kişinin Etkilendiği Hastalık

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, kalp damar rahatsızlığının yılda 400 bin kişiyi etkilendiğini ve meme kanserinden daha ölümcül olduğunu söyledi. Kalp damar hastalarının devam tedavilerini yoga ile yapan Uzman Fizyoterapist Menekşe Selçuk Cengiz ise erkek hastaların yoga ön yargısını yıktıklarını söyledi.

 Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert ve Uzman Fizyoterapist Menekşe Selçuk Cengiz, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında hastane kompleksinde kalp rahatsızlığı bulunan hastalara yönelik bir dizi etkinlik düzenledi. Dr. Cömert kalp damar hastaları için hayati önem taşıyan uyarılarını hatırlatırken Fizyoterapist Cengiz ise kalp yogası ile hastalara şifa sundu.

"YILLIK 400 BİN KİŞİ ETKİLENİYOR, MEME KANSERİNDEN DAHA ÖLÜMCÜL"

Kalp damar hastalıklarının Türkiye'de önemli bir hastalık grubu olduğunu belirten Dr. Cömert, "Özellikle yıllık 400 bin kişiyi etkileyen bir hastalık. Her 3 kadından birisi kalp hatalığından etkileniyor. 8 kadından birini de kalp hastalığı nedeniyle kaybediyoruz. Meme kanseri güncel bir hastalık olmasına rağmen kalp hastalığı biraz daha ölümcül olabiliyor. Bu hastalık grubunda hastalık ortaya çıkmadan yapılan tedavilerde başarı şansı oldukça yüksek. Obezitenin engellenmesi hareketli yaşam bu hastalığı yenebiliyor" dedi.

1 YILDA DAMARDA ERİYEN STENTLER

Kalp damar hastalıklarında yaşam şansı ve kalitesinin arttığını da belirten Dr. Cömert tedavide etkili olan teknolojik gelişmelerden de söz etti. Özellikle son dönemde eriyen stentlerin popüler olduğunu vurgulayan Dr. Cömert sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalp damarı tıkandığında uyguladığımız tedavilerden birisi olan stent tedavisi çok gelişti. Bu stentler 1 yıl boyunca damar içinde yer alıyor ve sonra damar içerisine gömülerek yok oluyor. Kalp kapak hastalıklarında ameliyat olamayacak hasta gruplarında kasık atar damarından girip yapay kalp kapakçığını yerleştirebiliyoruz. Yine kalp deliklerinde şemsiye yöntemiyle kalp deliklerini kapatabiliyoruz. Kalp damar hastalıklarında yaşam kalitesi ve şansı arttı" ifadelerini kaydetti.

"ERKEKLERİN 'YOGA' ÖNYARGISINI YIKTIK"

Uzman Fizyoterapist Menekşe Selçuk Cengiz de hastanede geniş katılımlı kalp yogası seansı düzenledi. Kalp damar hastalarının katıldığı yoga seansında doğru nefes alma teknikleri sergilendi. Yoga hakkında bilgi veren Fizyoterapist Cengiz, erkeklerin yoga ile ilgili bir ön yargılarının olduğunu ve bunu kırarak önemli bir gelişme yakaladıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Kalp yogası ile amacımız kalp hastalarının tansiyonu kan yağ düzenlerini sağlamak. Fiziksel olarak rahatlama sağlanınca psikolojik olarak hastalıkla birlikte gelen ruhsal takıntılar da gideriliyor. Kalp hastaları ne yapacaklarını bilemiyorlar ve biz onlara yardımcı oluyoruz. Hayatları daha keyifli hale geliyor. Yogaya katılanlar hastalarıma misafir gözüyle bakıyorum. Kalp yogası benim misafirlerimi şifalandırma seansımdır. 3 yıldır düzenli katılımcılarım var. Erkek hastalar genelde yogayı sadece meditasyon olarak düşünüyorlardı. Ancak biz bu ön yargıyı yıkıp yoganın tedavici bir etkisi olduğunu anlattık" dedi.

"YILLARCA YANLIŞ NEFES ALMIŞIM"

3 yıldır yoga seanslarına katılan ve kalbinde stent bulunan 70 yaşındaki Emekli Öğretmen Ahmet Aydın, yıllarca yanlış nefes aldığını yoga sayesinde fark ettiğini ifade ederek "2 yıldır kalp yogasına katılıyorum. Yüzde 70 tıkalıydı kalp damarlarım. Stent akıldı. Doktorların sayesinde sağlığıma kavuştum ve yoga ile daha bilinçli nefes alabiliyorum. 60 yaşındayım bu zamana kadar yanlış nefes almışım doğru tekniği buradaki yogada öğrendim. Bünyem canlandı ve sağlıklı oldum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz