Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, sonbaharda okulların açılması ile birlikte öğrencilerin ve ailelerin dikkat etmesi gerekenleri anlatıyor:
“Sonbahar, özellikle ağız ve diş sağlığı için önemli bir mevsim. Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarımız tatil döneminden çıkıp, farklı bir yapının içine giriyorlar. Bu arada bu çocukların tatilde yaşamış oldukları rahat ve konforlu ortam birden bire disipline dönüşüyor. Beslenmeleri ve yaşam şekilleri değişiyor ve daha da önemlisi sonbahar ile birlikte metabolizma değişiyor.”
DİŞ ETLERİ DAHA SIK KANIYOR
Metabolizmanın değişmesi özellikle diş etlerinde ve dişlerde belirli bir takım değişiklere sebep oluyor diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “Özellikle diş etleri kanamaya daha müsait hale geliyor. Yazın daha sağlıklı beslenen çocuklar, okullardaki kantin ve benzeri yerlerden, dişlerinde daha büyük problemlere sebep olan besinleri yiyip içiyorlar. Asitli içecekleri ve şekerli atıştırmalıkları birbirlerinden özenerek daha sık tüketiyorlar. Bundan dolayı diş çürüklerinde artış oluyor, iyi fırçalanmadığı zaman diş etlerinde kanama oluyor. Okul aralarında çocuklar dişlerini fırçalamıyorlar ve bu sebeple diş eti sorunları ne yazık ki artıyor” dedi.
ÖĞLE YEMEKLERİNDEN SONRA DİŞLER FIRÇALANMALI
Tanfer, “Okul stresine bağlı olarak özellikle lise çağına gelmiş olan gençlerde, 20 yaş dişiyle ilgili problemleri de sonbaharla birlikte artıyor. Okul döneminde çocuklarımıza öğle yemeklerinden sonra diş fırçalama alışkanlığı kazandırmamız önemli. Özellikle sonbahar döneminde ailelerin çok dikkatli olup sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce çocuklarının diş fırçalamalarına dikkat etmeleri lazım. Sonbaharla birlikte okulların açılmış olması, çocuklarda genel sağlık sisteminin bozulmasına da sebep olabiliyor; çok daha çabuk hastalanabiliyorlar. Bu, vücuttaki bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bu zayıflayan bağışıklık sisteminin sonucunda da daha başka hastalıklara sebep olabiliyor. Bu hastalıklarda kendini diş ve diş etlerinde gösteriyor; diş eti kanamaları, ağız kokuları, diş sıkmalar ve buna bağlı olarak çene problemleri okulların açılmasıyla beraber daha sık görülmeye başlanıyor” dedi.
GÜNDE ÜÇ KERE FIRÇALASINLAR
“Eskiden 20 yaş dişleri, 20 yaş ve sonrasında çıkmaya başlardı” diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, “Artık erken ergenlikler başladı. 12 yaşında başlayan ergenlik dönemi 8-9 yaşlarına indi. Buna bağlı olarak 20 yaş dişleri de erken yaşlarda; ortaokulun son sınıfından lisenin dört yıllık süreci arasında çıkmaya başladı. O yüzden ailelerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Özellikle ergenlik dönemine gelmiş olan gençlerin, dişlerini günde üç kere fırçalamasında fayda var” diyerek aileleri uyardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz