Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, "Kronik hastalık deyip geçmeyin. Kullanılan ilaçların takibi önemli. Uzun dönemde bu hastalıklar özellikle iç organlarda, damarlarda kalpte daha birçok organ ve dokuda hasar meydana getirebilir. Ölüm ve sakatlıklara yol açabilir." dedi.
Doç. Dr. Pehlivan, hayatı ciddi şekilde kısıtlayan kronik hastalıkların kısa dönemde zararı bulunmadığını fakat uzun dönemde ölümlere yol açabileceğini söyledi.
Kronik hastalıkların ilaçlarla durdurulabilen uzun dönemli hastalıklar olduğuna dikkati çeken Pehlivan, bu hastalıkların kesin bir dönemi bulunmadığını belirtti.
Bazı dönemlerde romatizmal hastalıklar başta olmak üzere kronik hastalıklarda belirtilerin artabildiğine işaret eden Pehlivan, şöyle devam etti:
"Özellikle yaz ve kış aylarında, bu mevsimlere girişte kronik hastalarda tekrarlama veya alevlenme görülür. Dolayısıyla bu dönemde hastalar özellikle viral enfeksiyonlar geçirme ihtimaline karşı dikkatli olmalılar. Bu enfeksiyonlar, var olan kronik hastalıkları tetikleyebilmektedirler. Kronik hastalığı bulunan kişiler, enfeksiyonu olan bireylerden uzak durmalı, kapalı ve kalabalık alanlarda uzun süre kalmamalıdır. Kronik hastalıklar ömür boyu devam ettikleri için yakalanan kişiler ciddi şekilde uzun dönem içinde ilaç kullanmak zorunda kalabilir."
- "Hayati organlar zarar görebilir"
Pehlivan, kronik hastalığı bulunan kişilerin yıllarca ilaç kullanmaktan kaynaklanan sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek bu ilaçların zaman içerisinde çeşitli yan etkileri olabileceğini ifade etti.
Kronik hastalığı olanların ağrı veya şikayetlerinin ilaçlarla baskı altına alındığını anlatan Pehlivan, şunları söyledi:
"Kronik hastalık deyip geçmeyin. Kullanılan ilaçların takibi önemli. Uzun dönemde bu hastalıklar özellikle iç organlarda, damarlarda, kalpte ve daha birçok organ ve dokuda hasar meydana getirebilir. Ölüm ve sakatlıklara yol açabilir. Kronik hastalıklarda hastalığa bağlı takipler önem taşımaktadır. Bu ilaçların yaptığı etkiler, ciddi şekilde takip edilmelidir. 3 veya 6 ay gibi zamanlarda kronik hastalığı olanlar kontrole mutlaka gitmelidir. Özellikle ilaçların takibi, yan etkileri konusunda hekimlerine mutlaka danışmalıdırlar."
Pehlivan, kronik hastalıklara yakalanıp tedavi olmaya çalışmaktansa hastalığa yakalanmamak için korunmanın önem taşıdığını kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz