Türkiye’nin dört bir tarafından hastaların Diyarbakır’a gelerek kliniklerine başvurduğunu belirten Doç Dr. Haktan Karaman;” Uyguladığımız bu yöntemle hastalar 20 dakika gibi kısa bir sürede ağrılarından kurtuluyor. İstanbul, Ankara, Trabzon, Van v.s. Türkiye’nin dört bir yanından, hatta Almanya dan hastalar bize geliyor. Artık ağrı çeken hastalarımız batının bir çok ilinden bize geliyor. Yani hasta göçü tersine döndü. Amacımız bu yöntemi yaygınlaştırıp ağrı olanlara yaymaktır. ” dedi.
“BUGÜNE KADAR GERÇEK KÖK HÜCRE KULLANILMIYORDU"
Doç. Dr. Karaman, Kök hücre diye genellikle bugüne kadar hep kandan saflaştırma yöntemi ile elde edilen ve PRP olarak isimlendirilen bir yöntem kullanıldığını belirterek, “Aslında bu yöntem gerçek kök hücre içermediğinden hastalarda umulan başarı elde edilemiyordu. Bugün hastanemizde uygulanan bu yöntemde ise hastanın kendi karın bölgesinden özel aletlerle girilerek elde edilen ve özel bir cihazda saflaştırılan gerçek kök hücreler kullanıldı. Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarından dolayı, enjekte edilen yerde yıpranan dokulara dönüşerek gerçek bir onarım sağlıyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeşitli bölgelerinde yıpranmaya bağlı gelişen ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alınamayan ağrıların giderilmesinde ‘gerçek bir onarım sağlandığı için’ büyük umut doğurması bekleniyor” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK UYGULAMA
Algoloji-Ağrı Uzmanı Doç. Dr.Haktan Karaman, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde Türkiye’de ilk defa yapılan uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Rejeneratif Tıp ( Yenileyici Tıp) vücudun zarar görmüş, yaşlanan veya hastalıklı hücre, doku ve organlarının, yenilenmesine ve yeniden canlanmasına olanak veren, hızla gelişmekte olan yenilikçi tıp teknolojisidir. Kök hücrelerin yüksek farklılaşma yeteneği, düşük immünojenite ve immün baskılayıcı özellikleri nedeniyle Yenileyici Tıp uygulamaları tıbbın çok çeşitli alanlarında kullanılabilmektedir. Bugün artık uygulama alanlarından biri de algoloji – ağrı tedavisi olmuştur.” dedi.
AĞRI ÇEKEN HASTALARA UMUT OLACAK
Dr.Karaman, uygulamayı; “Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarından dolayı, enjekte edilen yerde yıpranan dokulara dönüşerek gerçek bir onarım sağlıyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeşitli bölgelerinde yıpranmaya bağlı gelişen ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alınamayan ağrıların giderilmesinde “gerçek bir onarım sağlandığı için” büyük umut doğurması bekleniyor. “ şeklinde açıkladı.
YAĞ DOKUDAN KÖK HÜCRE ELDE EDİLMESİ
Doç.Dr. Haktan Karaman, açıklamalarına şöyle devam etti ; “ Yağ dokudan kök hücre elde edilmesi, kemik iliğine göre daha kolay, daha az can acıtıcı ve daha yüksek verimle gerçekleştirildiğinden dolayı son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir. Yağ dokusunun kullanılmasının nedenleri, kolay elde edilebilir, çok az red edilebilir, çok farklı hücre tiplerine farklılaşabilir, gibi çok muazzam karakterlere sahiptir. Hastadan can acıtmayan minicik aletlerle büyük miktarlarda yağ dokusu kökenli kök hücre elde etmek mümkündür. Kök hücreler sentetik maddelerde olduğu gibi alerji yada başka bir sorunlara neden olmazlar. Sonuçta bu uygulamada kullanılan kişinin kendi öz hücrelerinin olması kullanımlarını cazip hale getirmektedir. “
UYGULAMA NASIL YAPILIR
Dr. Karaman uygulamayı şöyle açıkladı; “Uygulama hastanın bilinci tamamen açık olduğu bir şekilde yani narkoz vermeden sadece lokal uyuşturma ile yapılır. Hasta sırt üstü olacak şekilde yatırılır ve tüm karnı antiseptik solüsyonla steril hale getirilir. Cilt altı yağ dokusu özel çok ince bir iğne yardımıyla lokal anestezik ilaçla uyuşturulur. Bu uyuşturma aynı zamanda yağdokusunun daha kolay aspire edilmesini (alınmasını) sağlar yeterli anestezi sağlandıktan sonra özel bir iğne ve iğneye bağlı enjektör ile yağ dokusu toplanır. Toplanan bu yağ dokusundan kök hücreler özel bir kitle damıtılır. Damıtılan sıvı kısmı santrafüj cihazı kullanılarak konsantre edilir. ( yaklaşık 10 kat) . Yaklaşık olarak 10 ml yağ dokusundan 1 ml konsante kök hücre sıvı kısmı elde edilir. Genellikle tek bir ekleme yaklaşık 3 mL konsante kök hücre enjeksiyonu tedavide yeterli olmaktadır.
Yağ dokusundan kök hücre toplanması, yağ doku içindeki rejeneratif projenitör kök hücre izolasyonuna enzimattik olmayan yöntemle kapalı sistemle 20 dakika içinde izolasyonuna olanak sağlayan bir tıbbi cihaz kitiyle yapılmaktadır. Daha sonra elde edilen kök hücre konsantrasyonu tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi altında zerk edilir.”
YAŞLANAN VE HASTALIKLI HÜCRELER CANLANIYOR
Algoloji-Ağrı Uzmanı Doç. Dr. Haktan Karaman, “Rejeneratif Tıp’ın vücudun zarar görmüş, yaşlanan veya hastalıklı hücre, doku ve organlarının, yenilenmesine ve yeniden canlanmasına olanak veren ve hızla gelişmekte olan yenilikçi tıp teknolojisi olduğunu ifade ederek; “ Kök hücrelerin yüksek farklılaşma yeteneği, düşük immünojenite ve immün baskılayıcı özellikleri nedeniyle yenileyici tıp uygulamaları, tıbbın çok çeşitli alanlarında kullanılabilmektedir. Bugün artık uygulama alanlarından biri de algoloji-ağrı tedavisi olmuştur” diye konuştu.
PROTEZ İSTEMEDİM
İstanbul’dan Diyarbakır’a gelerek Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Ağrı kliniğine başvuran Nuran Gül ( 55); “ Uzun süreden beridir diz ağrısı çekiyorum. Ağrısından bezmiştim. İstanbul’da gittiğim sağlık kuruluşları protez önerdiler, bende açık ameliyat olmak istemiyordum. İnternetten hocamızın ameliyatlarını izledim. Hocayla irtibata geçtim ve Diyarbakır’a geldim. Bu yöntem daha konforlu, sağlıklı, ağrısız ve kapalı ameliyat olduğunu ,ameliyat sonrası hemen yürüyebileceğim söylenince hocaya güvenerek Diyarbakır’a geldim. Bir gün sonrada taburcu olup İstanbul’a döneceğim.
Kaynak: Diyarbakır Söz