Az su içmenin hastalıklara yol açtığını ifade eden uzmanlar, halka önemli uyarılarda bulunuyor.
Vücudun ihtiyacı kadar olan sıvının sağlıklı şekilde alınması gerektiğine işaret eden uzmanlar, özellikle tüketiminin azalması nedeniyle kış aylarında dengeli ve yeterli su içmenin vücuda önemli katkısının olduğunu vurguladı.
Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Nefroloji Uzmanı Doktor Zeki Kemeç, İLKHA muhabirine, kışın bol su tüketiminin gerekliliğini anlattı.
Vücudun susuz kalmaması uyarısında bulunan Doktor Kemeç, günlük alınan su miktarının vücuttaki toksinlerin atılmasında da önemli bir rol oynadığını belirtti.
Kemeç, "Suyun insan vücudunda belli bir dengede ve oranda olması gerekiyor. Bir insanın su ihtiyacı mevsimlere göre değişebiliyor. Yaz aylarında insanoğlunun su ihtiyacı artabiliyor. Kış aylarında ise bu ihtiyaç değişebiliyor." dedi.
"ZEHİRLİ MADDELER VÜCUTTA KALIYOR"
Vücuttaki su yetersizliğinin hayat kalitesini olumsuz etkilediğini dile getiren Kemeç, "İnsan susuz kaldığında vücutta bir takım toksin maddeler birikebiliyor, enfeksiyonların atılımı azalabiliyor, kan basıncı azalabiliyor ve böbrekler olumsuz etkilenebiliyor. Böbrekler susuz kaldığında bir takım zehirli maddeler vücutta kalıyor ve süzme faaliyeti olmuyor. Hatta kimi zaman diyalize kadar gidilebiliyor. Bu sebeple su tüketimi çok önemlidir." diye konuştu.
"SU DENGELİ OLURSA TÜM SİSTEMLER DÜZENLİ ÇALIŞIR"
Kışın su tüketimine olan isteğin azaldığına dikkat çeken Kemeç, şöyle devam etti:
"Suyun belli bir oranda içilmesi ve vücutta korunması çok önemlidir. Su insanın vücudunda kan basıncını belli bir düzeyde ve eşitlikte tutabiliyor. Su vücutta belli bir dengede olduğunda beyin, böbrek ve tüm sistemler düzenli ve dengeli çalışıyor. Su vücutta olduğunda, vücuttaki bütün elementlerin de dengesini sağlıyor. Su aynı zamanda bir takım enfeksiyon ve toksin maddelerin ter ile atılmasına da öncülük ediyor."
"Ama şu husus da önemli; Bir takım sistemik hastalıklarda suyu kontrollü kullanmak lazım" diyen Kemeç, "Örneğin; İdrar çıkışı olmayan diyaliz hastalarında, ciddi kalp yetmezliği olan hastalarda su çok fazla içildiğinde hastalar şişebiliyor ve akciğer ödemine gidebiliyor." ifadelerini kullandı.
"VÜCUT SUSUZ KALMAMALI"
Kişilerin her gün yaklaşık 2 buçuk litre su tüketmesi tavsiyesinde bulunan Kemeç, şunları söyledi:
"Soğuk havalarda su içilme miktarı hakkında şunu diyebiliriz; Eğer bir insanın sistemik bir hastalığı yoksa bir buçuk ile iki kilo arasında su tüketmesi değişebiliyor. İhtiyaç oldukça su içmek lazım. Bu sebeple vatandaşlarımız mümkün olduğunca kış şartlarında da susuz kalmamalı, su ihtiyaçlarını almalılar. Hele hele ishal, gribal enfeksiyon olma durumunda mümkün olduğunca su tüketilmelidir."
Kaynak: Diyarbakır Söz