Kışın yakılan soba, kalorifer, doğalgaz vs. bilindiği üzere ortamın nemini almakta iken, ortamı nemlendirmek için kullanılan buhar makineleri özellikle de astıma yatkınlığı olan çocuklarda tehlike arz ediyor. Peki sağlıklı olarak bilinen buhar makinesi, nasıl astım krizlerine mahal veriyor
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı,buhar makinelerinin uzun süreli kullanılması durumunda çocuklarda nefes darlığıyaşanabileceğini söyledi. Çocuk odalarındaki ortam sıcaklığının en az 24, en fazla 26 derece olması gerektiğini vurgulayan Bostancı, "Eğer çok soğuk ortam olursa büyüyemiyor. Daha sıcak ortamda da çocuk terleyerek yine kilo alamıyor. O yüzden oda ısısı fazla olmayacak. Kaloriferin üzerinde çamaşır kurutmak, havlu koymak da uygun değil çünkü deterjanlar çocuğu soluk alıp verirken sıkıştırıyor" diye konuştu.
Ailelerin hangi durumlarda buhar kullanmaları gerektiğini konusunda da bilgi veren Bostancı, şöyle devam etti:
"Çocuklarda ses teli iltihabı durumlarında kullanılabilir. Özellikle kış aylarında mevsimsel virüsler artış gösteriyor. Larenjit en sık gördüğümüz rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber alt solunum yolu enfeksiyonları oluşuyor, bu enfeksiyonlar da astımı tetikleyebilir. Astımı olabilecek bir çocuğa buhar makinesi yaparak rahatlatmaya çalışırsanız çocuğunuzu sıkıştırırsınız. Buhar makinesi soluk borusunu da tahriş ediyor.
Buhar makinesini çocukluk çağında lütfen kullanmayalım. 10 çocuktan birinin akciğerinde hırıltı var. Öksürüğe yatkın çocuklar. O yüzden üst solunum yolu sırasında sadece izole ses teli iltihabı larenjit değilse çocuğuna verirseniz çocuğunuzun nefes borusunda sıkışıklığa neden olursunuz. Normalde bir enfeksiyon geçirildiği zaman üç hafta enfeksiyon olabilir. Bu tür dönemlerde çocuğun uzamış öksürüklere neden olursunuz."
Dikkatli kullanım çok önemli!
Eğer nem düzeyi olması gerekenin üzerinde ise ya da hava nemlendirici cihazların bakımı gerektiği gibi yapılmıyorsa çocuklar iyileşeceği yere hasta olabilir.
Soğuk ve sıcak buhar hava nemlendirme cihazları olmak üzere iki çeşit cihaz vardır.
Soğuk Buhar Hava Nemlendiricileri: Bu makinelerdeki buhar ısıtılmadığı için çocuğun suyun dökülmesi ya da yüzünü buhara yaklaştırdığında yanması gibi sorunlar olmaz. Ama soğuk buhar makinelerindeki en büyük sorun, soğuk su bakteri ve küflerin üremesi için harika bir ortam oluşturmasıdır. Bu neden ile hava nemlendiricinin her gün önerilen şekilde su ve sabun ile yıkanması önerilmektedir. İyi temizlenmeyen cihazlar enfeksiyon kaynağı olabilir. Ayrıca soğuk buhar hava nemlendiricilerinin distile su kullanılması önerilmektedir. Musluk suyu eşitli mineraller içerir bu mineraller hava nemlendiricisinin içinde birikerek mikropların yerleşmesini kolaylaştırır. Buhar makinesi çalıştırıldığında bu mineraller mobilyalarınızın üzerinde beyaz toz şeklinde görebilirsiniz. Bu minerallerin solunması çocuklarda sorunlara yol açabilir.
Sıcak Buhar Hava Nemlendiricileri: Bu cihazlarda bakteri ve küf üremesi daha zor olur; fakat yanık riski vardır. Bu neden ile özellikle küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kullanılmaması önerilir.Hava nemlendiriciler zararlı olabilir mi?
Ev içerisindeki fazla nem halılarda ya da ev içindeki başka alanlarda küf mantarlarının, zararlı bakterilerin ve ev tozu akarlarının üremesinde artışa neden olabilir. Özellikle astımı olan çocuklarda bu durum astım şikayetlerinin kötüleşmesine yol açabilir. Çocuğunuzun astımı olmasa bile, eğer yeterince iyi temizlenmemiş ve havaya mikrop yayan bir buhar makinesi var ise cihazının kendisi üst solunum yolu enfeksiyonları gibi benzeri şikayetlere hatta akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Özellikle yaz aylarında iç ortamdaki nemin yoğun olduğu zamanlarda nemi azaltmak için ne yapabiliriz?
Havadaki fazla nemi alan cihazlar kullanılabilir. Bu cihazlar aynı klimalar gibi çalışır; ama soğutucu etkileri yoktur. Özellikle bodrum katları gibi nemin önemli sorun olduğu alanlarda kullanılabilir. Nemi azaltmak için klima da kullanılabilir. Klimalar havayı ideal ve sağlıklı bir düzeye kadar kurutmaktadır.
Kaynak: Diyarbakır Söz