Günümüzde toplumun ortak şikayetlerinin başında yorgunluk geliyor. Birçoğumuz sadece gün içinde değil yataktan kalktığında bile yorgun olduğundan şikayet ediyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, günde ortalama dört kez yorgunluktan yakınıyor ve günün üç saatini düşük enerjiyle geçiriyoruz. Araştırmaya katılanların yüzde 39'u yemek yapamayacak kadar yorgun oldukları için yemeklerini dışarıdan söylediklerini belirtirken, egzersiz yapmak (%35), bulaşık yıkamak (%33) ve elbise dolaplarını düzenli tutmak (%33) gibi davranışları ihmâl ettikleri görülüyor.
Yorgunluk kişinin ruh halini de bozuyor
OnePoll Araştırma Şirketi tarafından yürütülen çalışmaya göre, katılımcıların yüzde 41’i bu yorgunluklarını gece uykusunu yeterince alamamalarına, yüzde 31’i ise strese bağlıyor. Diğer sebepler olarak da yeme alışkanlıkları (%15), çocuklar (%9) ve kötü hava şartları (%29) gösteriliyor. Her 10 yetişkinden 6’sı haftada en az bir gün, gün içerisinde uyumaya ihtiyaç duyuyor. Katılımcıların yüzde 43’ü, yorgunluğun etkilerinin bununla da sınırlı kalmayarak genel ruh hallerini de bozduğunu ifade ediyor. Yorgunluk, yaşla paralel olarak artarken; 2020'de pandemi koşulları nedeniyle evden çalışanların yüzde 55'i, ofisten çalıştıkları döneme göre daha fazla yorulduğunu belirtiyor.
Demir eksikliğinin en sık görülen belirtisi yorgunluk
Eczacı Ayşen Dincer, yorgunluğun kişiyi günlük yaşamındaki en basit şeyleri bile yapmaktan alıkoyduğuna dikkat çekiyor. Bu durumu önlemek için öncelikle yeme alışkanlıklarımızı doğru şekilde düzenlememiz gerektiğinin altını çizen Dincer, şöyle devam ediyor: “Özellikle demir, B12 vitamini eksikliğini gidermek de büyük önem taşıyor. Demir eksikliğinin en sık görülen belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik ve saç dökülmesi geliyor. Demir, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşumuna, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılması ile enerji oluşum mekanizmasına katkıda bulunur. Yine folik asit ve B12 vitamini de yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına yardımcı olur. Eğer yoğun bir temponuz olmadığı halde sık sık yorgunluktan yakınıyorsanız, kendinizi halsiz hissediyorsanız bu durum demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.”
Demir eksikliği ve demir eksikliğine bağlı aneminin Türkiye’de başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sıkça görüldüğünü de söyleyen Dincer, beslenmeyle karşılanamayan demir eksikliğini gidermek için demir ve kan yapıcı B12, folik asit, çinko, bakır gibi yardımcı vitamin-mineralleri içeren demir desteği kullanılmasını öneriyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz