Türkiye'de, kansere karşı üstün teknolojik ilaçlarla sunulan tedavinin ve taramaların yanı sıra risk altındaki kişilere kanser genetik danışmanlığı hizmeti verilmeye başlandı.
Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, dünya genelinde görülme sıklığı artan kanserin, hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü söyledi.
Kanser tedavisi kadar tarama, doğru beslenme alışkanlığı kazanılmasının ve tütün gibi risk artıran faktörlerden kaçınılmasının da önem taşıdığını ifade eden Gülçelik, tüm kanserlerin yüzde 5-10'unun ailesel geçişli görüldüğünü ve kansere yol açan en önemli etmenlerden birinin genetik olduğunu vurguladı.
- "Genetik Polikliniği kuruldu"
Onkoloji hastanelerinde, son teknolojiye sahip cihazlarla ve güncel literatüre uygun tedavi protokolleriyle hizmet verildiğini belirten Gülçelik, genetik üzerine yeni bir uygulamaya imza atıldığını bildirdi.
Gülçelik, hastanelerinde "Genetik Polikliniği" kurularak, sadece kanser gelişimi açısından belli riskleri taşıyan kişilere danışmanlık hizmetinin verilmeye başlandığını söyledi.
Söz konusu poliklinikte, kişisel veya ailesel kanser hikayeleri bulunan ve bu nedenle endişeleri olan kişilere eğitim, genetik danışmanlık, kalıtımsal kanser riski taraması, genetik testler, kişiye özel kanser tarama ve önleme programları ile hizmet sunulduğunu dile getiren Gülçelik, şunları kaydetti:
"Genetik kanser riskinden şüphelenenler içinde belli kriterleri taşıyanlar, poliklinikten danışmanlık hizmeti alabilecek. Genetik uzmanınca, başvuran kişinin sağlık problemleri ve aile hikayesi dinlenecek ve soy ağacı çıkarılacak. Genetiğin kanserdeki rolü hakkında bilgilendirme yapılacak ve başvuru sahibinde olası kalıtımsal kanser riski belirlenecek.
Bu değerlendirme kapsamında, kişide genetik araştırma uygun görülürse, genetik danışman tarafından özel genetik testler yaptırılacak. Genetik test sonuçlarına göre, başvuru sahibinin veya diğer aile bireylerinin bazı tip kanserlere yatkınlığı hakkında öngörüde bulunulabilecek."
- Başvuru yapacakların kriterlere uygun olması gerekiyor
Söz konusu polikliniğe herkesin başvuruda bulunmasının da doğru olmadığının altını çizen Gülçelik, danışmanlık alacak kişilerin bazı kriterleri taşıması gerektiğine işaret etti.
Gülçelik, erken yaşta kanser tanısı konanların, ailesinde birden fazla kuşakta aynı tip kanser öyküsü bulunanların başvuru yapabileceğini ifade ederek, "Ayrıca, anne veya baba tarafında üçten fazla kanser olgusu bulunanların, aile bireylerinden birinde iki veya daha fazla farklı tip kanser olanların, nadir görülen bir kansere yakalanmış kişilerin (erkekte meme kanseri) ve kanser ilişkili olduğu bilinen genlerde mutasyon taşıyan kişilerin ve yakın akrabalarının buradan danışmanlık hizmeti alması kriterlere uygundur." diye konuştu.
Buradan elde edilen sonuca göre, hastalara gereklilik halinde koruyucu ameliyatların da önerilebileceğini belirten Gülçelik, "Genç yaştaki hastaların olası kanser riski belirlenebilirse, henüz kanser gelişmeden önleyici ameliyat ve tedaviler planlanabilir." dedi. Gülçelik, bu tür önleyici uygulamaların da yüzde yüz koruma sağlamadığına, her zaman yüzde 5 kanser gelişme riskinin bulunduğuna dikkati çekti.
- Hafta için her gün hizmet almak mümkün
Genetik Uzmanı Neslihan Düzkale de Genetik Polikliniğinde hafta içi her gün 08.00-12.00 arasında hizmet verildiğini söyledi.
Genetik testlerin, birçok kanser türünde nedeni ortaya koyabildiğini vurgulayan Düzkale, şunları kaydetti:
"Testler, gelecekte kanser gelişme riskinin olup olmadığını ve kanserin çocuğa geçip geçmeyeceğini anlamaya yardımcı olur. Bu testleri yaptırmak, kanser gelişme riski yüksekse daha sık tarama testlerinden geçmek, belli risk faktörlerinden kaçınmak, yaşam biçimini değiştirmek yoluyla kanser gelişim riskinin azaltılmasını ve koruyucu medikal ve önleyici cerrahi tedavi alınmasına olanak verecektir."
Kaynak: Diyarbakır Söz