Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nitelikli kanser kayıtlarını güvenilir ve doğru biçimde toplamayı amaçladıklarını belirterek, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kanser kayıtçılığına ciddi yatırım yapıldığını söyledi.
Yapılan çalışmalar sonucunda birçok uluslararası kurum tarafından kabul edilen güvenli kanser istatistiklerine ulaşıldığını ifade eden Gültekin, 2012 yılında 12 ilde yüzde 27 olan aktif kanser kayıtçılığı kapsayıcılık oranının 2015 yılında 81 ilde yüzde 100'e ulaştığını ve verilerin kalite değerlendirmelerinin sürekli gerçekleştirildiğini anlattı.
Gültekin, kanser istatistikleri kalitesinin Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) akredite olduğu sınırlı sayıda merkez bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Ülkemizde 2014 yılından bu yana İzmir, Antalya, Trabzon ve Edirne kanser kayıt merkezlerimiz akredite merkezler arasındadır. Bu anlamda kanser kayıtçılığında dünyada lider ülkeler arasına girdik. Bu nedenle İzmir Kanser Kayıt Merkezimiz, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ve Orta Asya için DSÖ tarafından seçilen altı uluslararası kanser kayıtçılığı eğitim merkezinden birisi oldu."
- "Türkiye'de yılda 174 bin kişi kansere yakalanıyor"
Gültekin, 2015 yılında elektronik sağlık kayıtlarında yapılan yeniliklerle patoloji, hematoloji ve sitoloji laboratuvarlarında kanser tanısı konulduğunda Sağlık-Net üzerinden, teşhisi koyan hekimlerin kolaylıkla pasif bildirim sağlayacağı bir sistemin hayata geçirildiğini aktardı.
Gültekin, Patoloji Veri Seti adlı sistemde toplanan kayıtlarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Kanser, her yıl dünyada 14 milyon kişinin yakalandığı bir hastalık ve 8,2 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Türkiye kanser istatistiklerine göre ülkemizde 103 bin erkek ve 71 bin kadın olmak üzere bir yıl içerisinde 174 bin kişi kansere yakalanıyor. Ülkemizde görülen kanser sıklığı, gelişmiş dünya ülkeleri ile kıyaslandığında daha az. Kanser çeşitlerinde farklılıklar olsa da ülke genelinde kanserin dağılımda ya da teşhis edilen kanser olgularının sayılarında bölgesel olarak anlamlı farklılık bulunmuyor. Yurt genelinde erkeklerde en yaygın akciğer, prostat, bağırsak mesane ve mide kanseri; kadınlarda ise meme, tiroid, bağırsak, rahim ve akciğer kanseri görülüyor."
Kaynak: Diyarbakır Söz