Kalp-damar hastalıkları, en sık ölüm nedeni

Doç. Dr. Mehmet Emin Kalkan, kalp ve damar hastalıklarının, tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen ölümlerin en sık nedeni olmaya devam ettiğini belirterek, "Ancak hastalığı oluşturan risk faktörleri ve sağlıksız yaşam şartlarının düzeltilmesiyle, kalp damar hastalıkları ve oluşabilecek kötü sonuçlar yüzde 80'e kadar önlenebilir." dedi.

Kalp-damar hastalıkları, en sık ölüm nedeni

Kalkan, kalp-damar hastalıkları ve kötü sonuçlarından korunmak için etkili biçimde tedbir almanın önemli olduğunu vurguladı.

Bu tedbirlerin genel olarak, sağlıklı yaşam önerilerini toplumun tüm kesimlerine uygulatmanın yanı sıra, kalp damar hastalığı veya gelişme riski orta-yüksek olan kişilerde bilinen risk faktörlerini azaltmayı, kontrol altına almayı ve sedanter yaşam tarzını daha aktif bir hayat şekline dönüştürmeyi amaçladığını dile getiren Kalkan, şöyle devam etti:

"Dünya Kalp günü vesilesiyle, hastalıkların oluşumundaki risk faktörlerine ilişkin farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Ölümcül ve ölümcül olmayan kalp-damar hastalık riskinin cinsiyete, yaşa göre bireysel olarak hesaplanmasını, buna dayanarak başta majör risk faktörlerine uygun müdahalelerle kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve erken ölümlerin önlenmesi yönünde harekete geçmenin önemini vurgulamak istiyorum. Çünkü kalp ve damar hastalıkları, tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen ölümlerin en sık nedeni olmaya devam ediyor. Ancak hastalığı oluşturan risk faktörleri ve sağlıksız yaşam şartlarının düzeltilmesiyle, kalp damar hastalıkları ve oluşabilecek kötü sonuçlar yüzde 80'e kadar önlenebilir. "

- "Yılda 600 binden fazla kişi pasif içicilikten yaşamını yitiriyor"

Doç. Dr. Mehmet Emin Kalkan, yaş, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, obezite, hipertansiyon, hiperlipidemi (kandaki yağ miktarındaki artış), diyabet, ailede birinci derece yakınlarda erkeklerde 55, kadınlarda 65 yaş altında kalp damar hastalığı öyküsü olması gibi durumların kalp-damar hastalığı riskini arttıran en önemli faktörler olduğunu belirtti.

Günümüzde sigara içen gençlerin sayısının giderek arttığını vurgulayan Kalkan, "Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600 binden fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde dahi tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır." dedi.

Kalkan, sigarayı bırakmanın ve dumanına maruziyetten korunmanın, kalp, akciğer hastalıklarını ve inme riskini ciddi oranda düşürdüğüne işaret ederek, şunları anlattı:

"Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalarda, düşük sosyo-ekonomik düzey, iş ve aile stresi, depresyon, sosyal hayattan uzak olmak, anksiyete gibi psikososyal faktörlerin de bu hastalıklara yakalanma riskini arttırabileceği gösterilmiştir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere, önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır."

- Kalp sağlığı için beş kritik uyarı

Doç. Dr. Kalkan, sağlıklı kalmak ve kalp-damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak için temel olarak yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Öncelikle sağlıklı beslenin. Yemeklerde tam tahıllı ürünler ve bakliyat tercih edilmeli. Mevsimsel taze sebze ve meyveler bolca, haftada 1-2 kez de ızgara ya da buğulama şeklinde balık tüketilmeli. Fındık, ceviz, fıstık gibi omega-3 doymamış yağ içeren atıştırmalıklar eksik edilmemeli. Sağlıksız hazır gıdalardan uzak durulmalı. Şeker, özellikle glikoz şurubu, tuz, kaya tuzu hariç, doymuş ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketilmemeli. Hazır meşrubattan kaçınılmalı ve alkol tüketiminden olabildiğince uzak durulmalı. İkincisi, fiziksel aktiviteyi arttırın. Hareketsizlikten kaçınılması, haftada en az 3 gün 30-45 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapılmalı. Tempolu yürüyüşü öneriyoruz. Yaşa uygun düzenli spor alışkanlıkları kazanılmalı. Üçüncüsü, herhangi bir formdaki tütünden uzak durun. Sigara içiliyorsa bırakılmalı. Bırakmakta zorlanılıyorsa, hekime başvurulmalı. Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklar için düzenli doktor kontrollerinizi yaptırın. Dördüncüsü, risk faktörleri için düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalı. Doktorun önerilerine, ilaç tedavisine ve kontrollerine uyulmalı. Beşincisi fazla kilolardan kurtulun. Yaş, cinsiyet ve boya göre ideal kilonun öğrenilmesi, kontrol altına almak için doktor ve diyetisyenlerden gerekli desteğin alınması."

Kalkan, "İçinde sevdikleriniz olan kalbinizi ihmal etmeyin. Kalp sağlığınız için harekete geçin. Tüm ömrünüz boyunca kalp sağlığınız için yapmanız gerekenleri unutmayın." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler