Sivas'ın Kangal İlçesi'ne bağlı Havuz köyünde yaşayan, evli ve 11 çocuk babası Lütfü Erdoğan, 3 ay önce ekinleri biçmek üzere beldenin yakınında bulunan tarlalarına doğru yola çıktı. Tansiyon hastası Erdoğan, köprüden geçtiği sırada rahatsızlanarak kullandığı traktörün direksiyon hakimiyetini kaybetti. Traktör ile köprüden düşen Erdoğan, göğsünden yaralandı. Çocukları tarafından Kangal Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Erdoğan, daha sonra Sivas Numune Hastanesi'ne sevk edilerek tedavi altına alındı. 13 kaburga kemiği kırılan Erdoğan, 25 gün süren tedavinin ardından, taburcu edilerek Havuz köyüne döndü.
Kısa süre sonra nefes almakta güçlük çeken ve ayaklarında şişmeye bağlı morarma oluşan Erdoğan, Sivas Cumhuriyet Üniversites Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Hastanenin göğüs cerrahisi servisinde 19 gün tedavi gören Erdoğan, daha sonra kentteki özel bir hastanenin Kalp, Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Şinasi Manduz'la görüştü. Erdoğan'ın çekilen tomografisinde kalbinde 5 santim büyüklüğünde kitle oluştuğu görüldü. Yapılan incelemeler neticesinde hastanın ameliyat edilmesine karar verildi. Hastanenin Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Doç.Dr. Şinasi Manduz ve Op.Dr. Murat Aydın'ın aralarında bulunduğu 20 kişik ekiple, hasta 4.5 saat süren ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuştu. Ameliyattan sonra yoğun bakım servisinde kontrol altında tutulan Erdoğan, 24 saat sonra ayağa kalktı.
FELÇ RİSKİ VARDIAmeliyatı gerçekleştiren 20 kişilik ekibin başında olan hastanenin Kalp, Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şinasi Manduz, "Hastanın çekilen tomografisinde kalbin sağ tarafında yaklaşık 5 santim boyutlarında kitle ve akciğere giden bütün damarlar en uç noktalara kadar pıhtıyla tıkalı durumdaydı. Hastanın nefes alması bile çok sıkıntılıydı. Kan gazı ciddi şekilde bozulmuştu. Hastanın sürekli morarmaları vardı. Göğüs hastalıklarıyla birlite karar aldık. Hastanın cerrahi dışında başka bir seçeneği olmadığı söylendi ve biz hastanın ameliyatını kabul ettik. Hastanın transferini gerçekleştirdikten sonra açık kalp yöntemiyle önce kalbin sağ tarafındaki kitleyi çıkarttık. Hastanın doğuştan var olan kalbin sağ sol arasında bir tane delik mevcuttu, bu ASD dediğimiz olay. Pıhtılar o deliği kapatmış durumdaydı ve o deliğin açık olması heran beyin damarına pıhtı atarak hasta felç olma durumuyla karşı karşıya kalabilirdi. Daha sonra hastanın akciğere giden atardamarını açtık. Bütün bu pıhtıları temizledik. Hastanın akciğerin sağ ve sol tarafına giden bütün atardamarları küçük segmental dalları o pıhtılardan temizlendi" dedi.
"AMELİYATTAN ÖNCE YÜRÜYEMİYORDUM"
Kendisinin tansiyon hastası olduğunu söyleyen Lütfü Erdoğan, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür ederek şunları söyledi:
"Ekin biçmeye giderken tansiyonum fırladı, traktörle köprüden düşürdüm. Sağ taraf kaburgam komple ezik dediler. O arada kaburgalarımda geri kaynama oldu sonrasında rahatsızlarım ortaya çıktı. Ben ameliyattan önce yürüyemiyordum. Bacaklarım şişmişti, gövdemi geçmişti. Adım atamıyordum. Ben Cumhuriyet Üniversitesi'ne geldim. Orada başka bir hocamın vasıtasıyla Şinasi Bey'i bulduk. Şinasi Bey de ameliyatımı kabul etti. Ben ameliyattan korkan bir adamdım. Ameliyat olmak istemiyordum. Beni ameliyat etmiş yanıma geldi. 'Hocam beni ne zaman ameliyat edeceksiniz' diye sorunca 'Ben seni ameliyat ettim, kendinden haberin yok mu' dedi. Çok teşekkür ediyorum. Sivas'ta bulunan böyle bir ekibe Allah uzun ömürler versin. Ben iyiyim, şikayetim de yok."Genel durumu iyi olan ve tıbbi tedavisi devam eden Erdoğan'ın, 4 gün sonra taburcu olacağı öğrenildi.
Kaynak: DHA
Kaynak: Diyarbakır Söz