Türkiye'de sınırlı sayıda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise sadece Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan İyot Tedavi Merkezi'nde guatr tedavisi yapılıyor.
Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen diferansiye tiroit kanseri tedavisinde, hastaların tedavi öncesinde iyotlu tuz, deniz ürünleri, kahve, limonata konserve, ıspanak ve marul gibi ürünlerden uzak durması gerekiyor. Bu şekilde ameliyat sonrası tiroitten kalan dokunun yok edilmesi veya metastazların tedavisi risksiz ve başarılı bir şekilde yapılıyor.
Merkezin kurulduğu Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Başhekimi Yusuf Yağmur, hastaların merkeze yoğun bir ilgisi olduğunu ifade ederek, uyguladıkları Radyoaktif İyot 131 tedavisini şimdiye kadar yaklaşık 2 bin 200 kişiye başarılı bir şekilde uyguladıklarını bildirdi.
Radyoaktif İyot tedavisi için daha önce 2 oda ile hizmet verdiklerini 2 oda daha ekleyerek oda sayısını 4'e çıkardıklarını anlatan Yağmur, "Özel bir şekilde inşa edilmiş tedavi odalarımızda günlük 4 hasta tedavi ediyoruz" dedi.
-"Gençlerde sık görülüyor"
Başhekim Yağmur, gençlerde çok sık görülen papiller tiroit kanserinde, hastaları İyot 131 tedavisine almadan kontrol ettiklerini belirterek, "Tiroit tümörlü hastaların tedavileri, Nükleer Tıp Birimi'nde yapılıyor. Ameliyattan sonra 6 hafta sadece iyottan yoksun diyet önerilip tiroit hapları verilmiyor. Hastalar 2 gün bu özel inşa edilmiş odalarda tedavi altına alınıyor" dedi.
Radyasyon yayıldığı için hastaların diğer insanlardan uzak tutulduğunu ve hastanın yakınıyla görüşmek mecburiyetinde olması halinde bile 1 metre mesafede aralarında bariyer olmak şartıyla görüştürüldüğünü anlatan Yağmur, şöyle dedi:
"Hastaya ağız yoluyla radyoaktif iyot maddesi veriliyor. Hastanın aldığı sıvı, 8 saat sonra bağırsaktan emildikten sonra tiroit dokusuna geliyor. Dokuya geldiğinde parçalanıyor, sonra da idrar yoluyla dışarı atılıyor. Sık sık atılan bu dışkılar özel pompalarla iyot depolarına gidiyor. Oradan da sistem tarafından özel bir kanalizasyona radyoaktif madde verilmiş oluyor."
Yağmur, tedavinin yapıldığı odaların standartlarının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından onaylı olduğuna da değinerek, tedavi yapılan odaların kapılarında 1 santimetre, oda duvarlarında 1,5 santimetre olmak üzere odanın zemini ve tabanında kurşun maddesi olması ve verilen radyoaktif maddenin odada kalması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz