Son yıllarda yaşadıkları en büyük sıkıntılardan birinin ilaç yokları olduğunu vurgulayan Batman’daki eczacılar, ilaca ulaşımın ciddi şekilde giderek arttığını ifade etti.
Özellikle önemli bazı ilaçları bulamadıklarını, bu sorunun en çok hastaları etkilediğini belirten eczacılar, yaşanan sorunun ivedi şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.
Eczacı Gülistan Yalçın, bazı firmaların Türkiye’de ürettikleri ilaçları geri çekmeye başladıklarını söyledi.
“Tablo kötüye doğru gidiyor”
Bu sorundan dolayı ilaç yokları yaşadıklarını belirten Yalçın, “Uzun süredir euro kurunun güncellenmemesinden dolayı ilaçların çoğunun üretimi kısıtlıydı. Çok az ilaç elimize ulaşıyordu. Hastalar ilaç bulmak için eczane eczane gezmek zorunda kalıyordu. Bu tabloda gittikçe kötüye gitmeye başladı. Çünkü ilaçların bir kısmı Türkiye’den çekilmeye başlayınca hastalar o ilaçlara maalesef erişemiyorlar.” dedi.
Pek çok ilaç yokluğunun yaşandığına dikkat çeken Yalçın, yaklaşık 6 ay önce çok önemli bir kanser ilacının satışının da Türkiye’den çekildiğini, bu durumun ise giderek arttığını dile getirdi.
“Kur güncellenirse firmalar ilaç üretecektir”
Güncel euro kuru düzeltilmezse birçok ilacın daha Türkiye’den geri çekileceği öngörüsünde bulunan Yalçın, şöyle devam etti:
“Eğer ilaç fiyatları euro kuru üzerinden güncellenirse bütün ilaç firmaları Türkiye’de ilaç üretmek isteyecektir. Bu hem sağlık açısından çok faydalı olur hem de bütün ilaç sanayisinin Türkiye’ye gelmek için fırsat kollayacağı bir adım olur.
Bu şekilde hastalarımız mağdur olmaz. Eczaneler olarak da ilacı hastalara daha rahat ulaştırabiliriz. Euro kuru düşük olduğu için hastaların çoğu ilaç farkları vermek zorunda kalıyorlar. Eğer kur güncellenirse ve ilaç ödenekleri güncel euro üzerinden yapılırsa hastaların cebinden daha az ücret çıkacaktır. Hatta belki de ödemelerine bile gerek kalmayabilir.”
Bir diğer Eczacı Şeyma Nasıroğlu ise son zamanlarda en çok yaşadıkları sorunun ilaç yokları olduğunu belirtti.
“Firmalar yeteri kadar ilacı piyasaya süremiyor”
Bu durumun ciddi sorunlara neden olduğunu kaydeden Nasıroğlu, “Bugün 200 antibiyotik şurup bulundurmamız gerekirken ancak 50 tane bulabildik. Bu hem bizi hem de hastaları çok mağdur eden ve gündeme gelmesi gereken ciddi bir sorundur. Sebebinin de ilaç firmaları ile SGK arasındaki fiyat anlaşmazlıklarından kaynaklandığını ön görüyoruz.
Ülkemizdeki enflasyondan ister istemez ilaç sektörü de etkileniyor ve dolayısıyla bir ilacın maliyeti yükselebiliyor. Böyle olunca ilaç firmaları gerekli olan ilaçları yeteri kadar piyasaya süremiyor. Bu da hastalara ve eczanelere ilaç yokluğu şeklinde yansıyor.” diye konuştu.
“Bu sorun acilen çözülmesi gereken bir sorundur”
Yaşadıkları ilaç yoklarının giderilmesi için ilaç firmaları ile SGK arasında fiyat açısından orta bir yol bulunması gerektiğini belirten Nasıroğlu, “Bu denge sağlanırsa hem eczacının ilaca ulaşımı daha kolay olur hem de hastaların tedavisi yarım kalmamış olur.
Yetkililerden isteğimiz ilaç yokları üzerinde daha çok hassas olmalarıdır. Çünkü bu en büyük sorunlardan birisidir. Hem hastalar hem de eczacılar ilaç yokları nedeniyle çok sorun yaşıyor. İlaç yokları kesinlikle en öne alınması gereken sorunlardan biridir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz