İlaç krizi yaygınlaştı

Kur artışıyla ilaç krizinin başlandığını belirten Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, ilk kez böylesi yüksek bir dozda bir krizle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

İlaç krizi yaygınlaştı

DİYARBAKIR/VAN-Son günlerde kurda yaşanan artışla beraber ilaç krizi yaşanmaya başlandı. Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) kayıtlarına göre, eczane raflarında olması gereken 645 çeşit ilaç temin edilemiyor. Ateş düşürücüler, gribal üst solunum yollarında yoğun kullanılan ilaçlar ve burun tıkanıklıklarında kullanılan damlalarının tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Artan ilaç krizini Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel değerlendirdi.                     

Uzun yıllardır Türkiye’de ilaç krizinin yaşandığını ancak bu yıl ilaç krizinin en üst noktaya geldiğini ifade eden Baransel, bunun en temel nedenlerinden birinin kurda yaşanan dalgalanma ve TL’nin değer kaybetmesi olduğunu söyledi. Baransel, “Konu sağlık olunca ilaçların sayılarla ifade edilmesi çok doğru değil. Bir hasta ilacına ulaşamıyorsa, diğer bütün ilaçlar onun için anlamsızdır noktasından bakıyor ve ilaçların tamamının önemli olduğunu düşünerek olaya bakıyoruz. Ancak tam bu noktadan olaya baktığımız zaman 645 kalem ilacın piyasada bulunmadığını görüyoruz ve bu bizim için oldukça endişe verici bir durum. 645 kalem ilacın içinde çocuk ilaçları, antibiyotikler, çeşitli kronik hastalık ilaçları da var. Sağlığın en etkili tedavi yöntemlerinden biri olan ilaçlara erişemememiz ve tedavide gerekli olan aşılara ulaşamamamız bizim için ciddi bir sorundur. Bizim için büyük bir sorun teşkil edecek olan bir diğer ilaç ise çocuk şuruplarıdır. O şuruplar bulunamıyor ve çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

FİRMALAR TÜRKİYE’DEN ÇEKİLDİ

Türkiye’ye gelen ilaçlarda sabit Euro kuru uygulandığını belirten Baransel, dünya global piyasasında yenilikçi ilaç üreten birçok firmanın Türkiye piyasasından çekildiğini söyledi. Kurun sabitlenmesinden sonra tam bir krizin yaşandığını anlatan Baransel, “Güncel kur 12 TL seviyesinde ve ilaçta uygulanan sabit kur maalesef sistemi kilitledi. Piyasada çocuk şurubu yok ve yetişkinler için de soğuk algınlığı ilaçları bile bir zaman sonra piyasadan yok olup gidecek. Bu kadar kriz yaşanmasının temel nedeni kurun bu kadar yüksek, TL’nin ise değer kaybına uğramasıdır. Bu durum böyle olunca bu kez düşük kaliteli ilaçlar alınıyor. Bundan sonra yurt dışından çok daha yeni teknolojilerle üretilen ilaçların ülkemize gelmesiyle ilgili endişelerimiz var. O ilaçların birçoğu şu anda Türkiye’de yok ve bunların tekrar Türkiye’ye dönmesini sağlamak zorundayız. Yaşanan kur farkından dolayı her gün ilaç fiyatları artıyor. Bu ilaç fiyatları vatandaşın cebini yakar hale geldi. Yaşadığımız sorunun temel kaynağı TL’nin değer kaybına uğramasıdır. Bu değer kaybı durmazsa çok daha büyük sıkıntılar yaşarız” diye konuştu.

‘HEDEF OLUYORUZ’

Yaşanan her krizde adres olarak kendilerinin gösterildiğini belirten Baransel, “İlaç fiyatları artınca birinci hedef biz oluyoruz. Aslında bizim bu hale gelmemizin sebebi sistemin sağlıklı olmadığını gösteriyor. Pandemi koşullarında bile ücretsiz maske dağıttık ve bir gün olsun eczanelerimizi kapatmadık ama halen suçlu olarak biz gösteriliyoruz. Yaşanan her durumda ilk olarak hedef gösterilmekten sıkıldık” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler