Kadınların hamilelik döneminde vücudunda normal zamanlardan farklı bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Her 10 anne adayından 3’ünün, gebeliğin erken dönemlerinde bacaklarıyla ilgili varis başta olmak üzere çeşitli sorunlar yaşadığını ifade eden uzmanlar, ikinci ve tekrarlayan gebeliklerde riskin daha da arttığını söyledi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Arzu Ercan, "Hamilelik sırasında toplardamarların taşıması gereken kan miktarı yüzde 20 oranında artıyor. Bu artış, son aylarda kan hacmindeki artışla birlikte hızlanıyor. Artan kan hacmini taşımakta zorlanan toplardamarlar ise, aynı zamanda gebeliğin devam etmesi için salınan hormonların toplardamar duvarında esneme ve gevşemeye neden olmasıyla birlikte normal fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor" dedi.
"ANNE VE BEBEĞİN HAYATI TEHLİKEDE"
Op. Dr. Arzu Ercan, “Hamileliğin sonuna doğru anne karnındaki bebeğin başının kalça kemiklerine oturması ve buradaki damarları sıkıştırmasıyla kanın kalbe taşınması iyice zorlaşıyor. Kanın da toplardamarlarda göllenmesiyle damarlar genişleyerek varisli damarların oluşma riskini artırıyor. Bu süreç içerisinde bebeğe yeterli kan göndermeyi amaçlayan anne kalbi daha hızlı çalışıyor. Toplardamarlarda kan göllenmesinden dolayı kan hacminin azalması ise, baş dönmesi, şuur kaybı ve düşmelere sebep olabiliyor. Anne adayının varisli damarları varsa, hamilelik boyunca bu damarlar genişliyor ve göllenen kan pıhtılaşabiliyor. Bacaklardaki derin toplardamarlarda pıhtıların oluşması ise ölümle sonuçlanabiliyor. Doğumdan sonra varisli damarların çoğu kaybolsa da, göllenen ve böylece pıhtılaşma riski artan kanın, bebek ve annenin hayatını tehlikeye sokacağının bilinmesi gerekiyor. Prematüre doğumların nedenlerinden birini anne adaylarının uzun süre ayakta kaldığından dolayı kalbe giden kan miktarında azalma ve bebeğe yeteri kadar kanın ulaşamaması oluşturuyor” diye konuştu.
"VARİSLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN"
Bacaklardaki toplardamarların genişlemesi ve varislerin oluşma riskini yok etmek için önerilerde bulunan Dr. Ercan, “Gün boyunca varis çorabı giymenin yanı sıra, ayakların kalp seviyesi üzerinde tutulması, kramplar oluştuğunda masaj yaptırılması öneriliyor. Muz gibi potasyumdan zengin yiyeceklerin de yararı olurken, hamilelik boyunca hem bacaklar hem de sağlık için mutlaka egzersiz yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz