Tıp Fakültesi'nin yanında daha önce mescit olarak kullanılan ancak zamanla atıl durumda kalarak 1983 yılında İl Müftülüğüne devredilen alanda Müftülük ile Huzurevleri İhlas Eğitim ve Yardımlaşma Derneği'nce 2009 yılında inşasına başlanan caminin giriş katı hasta yakınlarına tahsis edildi.
Diyarbakır Valiliği ve üniversite tarafından SODES kapsamında hazırlanan
"Şefkat Evi" projesinde 3 katlı Hacı Uzan Camisi'nin giriş katı hasta yakınlarının konaklaması için 200 yataklı otel konforunda hizmet vermeye başladı.
Daha önce imkansızlıklar nedeniyle hastane bahçesi ve kliniklerin koridorlarında serdikleri battaniyeler üzerinde yatan refakatçiler artık caminin kendilerine tahsis edilen alanında konaklıyor, duş alıyor, psikolojik destek görüyor.
200 hasta yakınına ücretsiz hizmet
DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, bölgeden gelen hasta yakınlarının, önemli bir bölümünün ekonomik durumlarının iyi olmaması nedeniyle konaklama sorunu yaşadığını söyledi.
DÜ Tıp Fakültesine gelen hastaların genellikle ağır ve ileri tedavi gerektiren vakalar olduğunu bu nedenle refakatçilerin de bazen aylarca hastane önünde kalmak zorunda olduğuna dikkati çeken Alan, şöyle dedi:
"Bölge illeri ve komşu ülkelerden gelen hasta yakınlarının en büyük sıkıntısı konaklayacak yer bulamamalarıydı. Hastanemiz kent merkezine uzak olduğundan bu refakatçiler açısından büyük bir sıkıntı yaratıyordu. Bu sorunu hafifletmek için daha önce 2 bekleme salonu yapmıştık. Ancak yeterli değildi. Sorunu tamamen çözmek için valiliğin desteğiyle SODES kapsamında hazırladığımız
'Şefkat Evi'ni hayata geçirdik. Hastanemizin yanında inşa edilen Hacı Uzan Camisi'nin kapasitesinin büyük olması nedeniyle giriş katını müftülük, dernek ve valiliğin onayı ile bu projeye tahsis ettik. Bir cami ilk kez sosyal amaçla kullanılıyor. Günde kadın ve erkek 200 hastanın konaklayacağı kapasitede oluşturduğumuz bu mekanda hasta yakınlarını sosyal ihtiyaçlarını karşılayıp duşunu alabiliyor. Çarşaflar her gün değiştiriliyor. Refakatçiler sabah kahvaltı yaptıktan sonra yürüme mesafesindeki hastaneye geçerek gün boyu sağlıklı bir şekilde hastası ile ilgilenebiliyor. "
-"Hastalar iyileşiyor refakatçiler hastalanıyordu"-
Prof. Dr. Alan, SODES kapsamında 2'si kadın 20 kişinin istihdam edildiği Şefkat Evi'nden hasta yakınlarının çok memnun olduğunu ifade ederek, artık üniversiteye hasta getirirken refakatçilerin nerede kalacağım derdiğinin sona erdiğini söyledi.
Böylece bölgeye ve komşu ülkelere hitap eden hastanede büyük bir açığın kapanmış olduğunu ifade eden Alan, "Hastane bahçesi ve koridorlarda konaklama sona erdi. Hastane bahçesindeki yürek sızlatan görüntüler geçmişte kaldı. Olumsuz koşullar istenmeyen durumlar yaratabiliyordu. Hastalar iyileşiyor, refakatçiler hastalanıyordu. Bu önlendiği gibi hastalarının durumlarından dolayı bunalıma giren hasta yakınlarına uzmanlarca psikolojik destek de veriliyor. Refakatçiler mutlu biz mutluyuz. Üniversitemizi tercih eden hasta yakınları ücretsiz olarak nezih bir ortamda konaklama imkanı buldu. Diğer üniversitelere de örnek olmasını diliyoruz" dedi.
"Hastamız olmasına rağmen mutluyuz"
Hasta yakınlarından Behçet Yılmaz, yeğeninin Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde çalıştığı inşaattan düşerek ağır yaralı olarak üniversite hastanesine kaldırıldığını anlattı. Şefkat Evi yapılmadan önce hasta yakınlarının park ve bahçelerde perişan olduğunu anlatan Yılmaz, "Burada bize psikolojik destek veriliyor. Tüm refakatçilerle akraba gibi olduk. Birbirimizi teselli ediyoruz. Sıkıntımızı paylaştıkça rahatlıyoruz. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Van'dan gelen depremzede Cengiz Koç ise, oğlunun rahatsızlığından dolayı 3 aydır Diyarbakır'da kaldıklarını belirterek, Şefkat Evi'nin kendileri için büyük bir imkan olduğunu söyledi. Kendilerine çok güzel hizmet verildiğini anlatan Koç,
"Daha önce koridorda yatıyorduk. Akşamları evimize gelir gibi buraya geliyoruz. Allah sebep olanlardan razı olsun. Hastamız olmasına rağmen mutluyuz. Şefkat Evi tüm hastanelere örnek olsun" dedi.
Batman'dan gelen hasta yakını Davut Cengiz, yakınının 6 aydır tedavisinin sürmesi nedeniyle Diyarbakır'da kaldığını ifade ederek, imkansızlıkları nedeniyle konaklayacakları bir yer bulamadıklarını, hizmete açılan Şefkat Evi'nin kendilerine sürpriz olduğunu söyledi.
Öte yandan refakatçilerin 24 saat kontrollü bir şekilde giriş çıkış yaptığı Şefkat Evi hasta yakınlarının güvenliği için 24 saat kamera ile izleniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz