Hangi kanser kimleri sever?

Türkiye'de her yıl 97 bini erkek, 67 bini kadın olmak üzere yaklaşık 164 bin kişiye kanser tanısı konuyor.

Hangi kanser kimleri sever?

Türkiye'de her yıl 97 bin erkek, 67 bini kadın olmak üzere yaklaşık 164 bin kişiye kanser tanısı konuyor. En sık görülen ilk 10 kanser türü arasında erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri ilk sırada yer alıyor.

Son 5 yıl verileri değerlendirildiğinde, kanser sıklığında herhangi bir artış ya da azalış görülmezken, kanser görülme sıklığında erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor.

Türkiye'de günde 450, yılda ise yaklaşık 164 bin kişide kanser vakasına rastlanıyor. Türkiye'de görülen kanser sıklığı, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşük seviyede bulunuyor.

Türkiye'de en sık görülen ilk 10 kanser

Son verilere göre, Türkiye'de yılda 97 bini erkek, 67 bini kadın olmak üzere yaklaşık 164 bin yeni kanser vakası kayıtlara geçti. Erkeklerde en sık görülen kanser türü, akciğer ve prostat kanseri oldu. Erkeklerde yılda tütün ve tütün ürünlerine bağlı gelişen yaklaşık 27 bin 700 kanser vakası tespit edildi. Kadınlarda ise en sık meme kanseri görüldü, son bir yılda yaklaşık 17 bin kadına da meme kanseri teşhisi konuldu.

Obeziteye bağlı gelişen kanserlerin sayısı da yaklaşık 6 bin olarak açıklandı. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanser türü oldu. Çocukluk çağında ise en sık görülen kanser türünün lösemi olduğu tespit edildi.

Türkiye genelinde 198 KETEM hizmet veriyor

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde 33'ü mobil olmak üzere 198 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezini (KETEM) hayata geçirdi.

Mobil KETEM'ler sayesinde yapılan taramalar ile erken tanı da büyük başarı sağlandı. Uluslararası standartlarda ve yüksek duyarlılıkta bir tarama testi olan HPV-DNA testleri ile rahim ağzı kanser tarama sonuçları en geç 10 gün içerisinde vatandaşlara iletiliyor.

Ayrıca meme kanseri taramaları hem sabit KETEM'lerde hem de gezici araçlarla yapılan taramalarla birlikte erken tanı ve tedavide başarı sağlandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler