Hamilelikte vitamin takviyesi tartışması

İngiltere'de yapılan bir araştırma, anne adaylarının hamilelik döneminde aldığı vitaminlerin bir yarar sağlamadığını ve para israfı olduğunu öne sürdü.

Hamilelikte vitamin takviyesi tartışması

Araştırmanın belli açılardan sınırlandırıldığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Dr. Yusuf Olgaç, “Vitaminleri gereksiz göstermek yerine doğru zamanda, doğru hastalarda kullanmak daha akılcı bir çözüm olacaktır.” dedi.

Hamilelik döneminde anne adaylarının kullandığı vitamin ve mineral desteklerinin sanılanın aksine annelerin ve bebeklerin sağlığına katkı sağlamadığı öne sürüldü. İlaç ve Tedavi Bülteni'nde yayımlanan çalışmada, aşırı vitamin takviyesi almanın her durumda yarar sağlamayacağı belirtildi. Vitaminlerin anne ve bebek için sayılamayacak faydaları bulunduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yusuf Olgaç, folik asit desteğinden örnek vererek, “Folik asitin hamilelik başlamadan önceki aylarda ve hamileliğin ilk 3 ayında kullanılması omurgada oluşabilecek hasarları engellemede Dünya Sağlık Örgütü’nün ve tüm tıp dünyasının kabul ettiği bir yarardır.” diye konuştu.

'MUTLAKA BİR HEKİM DESTEĞİ ALINMALI'

Vitaminlerin eksikliğinin yanı sıra fazlalığının da zararlara yol açacağını vurgulayan Olgaç, doz oranına mutlaka bir hekimle karar verilmesi gerektiğinin altın çizdi. Olgaç, “İyot eksikliğinin anne ve bebekte hipotriote, bebekte zeka geriliğine neden olduğu çoğu vitaminin içinde bulunmadığı bilinmektedir. Her şeyin eksikliği de fazlalığı da zarardır. Vitaminler için de bu geçerlidir. Vitamin kullanımı kararını hastanın vermesi doğru olmayacaktır. Mutlaka bir hekimle karar verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

HANGİ VİTAMİNLER KULLANILMALI?

Özellikle riskli gebeliklerde vitamin desteğini öneren Olgaç, hamilelikte önerilerin vitaminleri şöyle sıraladı: “Bu riskli durumlar ve ikiz gebelik yaşayan hamilelerin ekstra vitamin ihtiyacı olacaktır. Önceki gebeliklerinde bebeklerinde vitamin eksikliğine bağlı sorun yaşayan kadınlar, mide ve bağırsak ile ilgili cerrahi operasyon geçirmiş olanlar ya da emilim bozukluğu olan çölyak hastalarının mutlaka gebelik süresince ekstra vitamin gereksinimleri olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü, ilk 3 ayda folik asiti öneriyor. Bunun dışında iyot bizim için önemli bir element. Özellikle hipotiroidizime neden olduğunu ve bunun bebekte bulunmadığında zeka geriliğine neden olabileceği biliniyor. Ayrıca, anne adayına demir desteği vermek de gerekiyor. D vitaminin de yararları sınırlı. Ancak eksikliğinde gebelik tansiyonuyla beraber bebekte gelişme geriliği görülme riski fazla. Bu nedenle doktor tavsiyesiyle takviyesi gerekiyor."

A VE D VİTAMİNİNE DİKKAT

Vitaminlerin ancak yüksek dozda zarara yol açacağını ifade eden Olgaç, "Vitaminler genelde zarar vermezler. Ama özellikle A ve D vitamini gibi vitaminler yüksek dozda verildiğinde zararlı hale gelebilmektedirler. O nedenle doz ayarlamasının yapılması daha uygun olacaktır. Eksikliklerinde de erken doğum, bebekte gelişme ve zeka geriliği gibi istenmeyen sonuçlar olacaktır. Terazinin iki ucunu eşitlemek gerekiyor.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler