Güneş yanıkları çocuklarda cilt kanseri riskini arttırır

Sıcak havaların etkisini göstermesi ile vücudun buna göre değişiklikler göstermekte olduğuna dikkat çeken uzmanlar, güneş yanıklarının çocuklarda cilt kanseri riskini arttırdığına dikkat çekti.

Güneş yanıkları çocuklarda cilt kanseri riskini arttırır

Sıcak havaların etkisini göstermesi ile vücudumuzda buna göre değişiklikler göstermektedir. Hava sıcak olduğunda vücut ısımız artar ve terleriz. Bu nedenle de her zamankinden daha fazla sıvı kaybederiz. Bu durum kan basıncında düşmeye ve kalbin daha hızlı atmasına neden olur. Peki ya sıcak havalarda ne yapmalıyız? Bizden daha hassas olan bebek ve çocuklarımızı nasıl korumalıyız?

GÜNEŞ YANIKLARI

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, artan sıcaklarla ilgili önemli bilgiler verdi.

"Sıcak havada kalbin iş yükü arttığı için koroner hastalarında göğüs ağrısı tetiklenebilir. Kalp yetersizliği olan hastalarda kalbin istenen düzeyde kasılması, pompa görevini yapamaması nedeniyle vücudun serin yerde tutulması çok önemlidir. Bu hastaların kullandıkları idrar sökücü ilaçlar su kaybının artırarak baş dönmesine neden olabilir." diyen Yavuz, bu şikayetleri olan kişilerin ilaçlarına ara vermesine ve konuyla alakalı da doktora görünmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bebekler ve küçük çocuklarda ter bezleri erişkinlerden sayıca daha az olduğundan sıcaktan kolay etkileneceklerini söyleyen Yavuz, "Düzenli su içirilmeli, ince giydirilmeli ve serin tutulmalıdır. Güneşten korumalıyız. Vücutlarını soğutma kabiliyeti yeterince gelişmemiş olduğundan, bebek ve çocuklarda sıcak basması ve sıcaklıkla ilişkili rahatsızlıklar çabuk gelişir." dedi.

ÇOCUKLARIN CİLDİNE

6 aydan küçük bebeklerin direkt güneş ışığından uzak tutulmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, "Bebeklerin derilerinde güneşten koruyucumelanin pigmenti çok azdır. Daha büyük bebekler de özellikle güneş ışığının çok etkili olduğu aylarda direk güneş ışığından korunmalıdır. Sıcak havada dışarı çıkıldığında bebek arabasına güneşlik takılmalıdır. Güneş koruyucu faktörü en az +30 faktör güneş kremleri birçok firma tarafından üretilmektedir. Çocuklar için olanları tercih ediniz, bu kremler cildi daha az tahriş eder. Düzenli olarak havuz ve denizde kullanınız. Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz. Güneşin direkt ışığından saat 11-14 arası uzak tutunuz. 30-50 faktör kullanınız. Yara olan bölgelere en az 50 faktör güneş kremi kullanınız. Bebeğinizin kıyafetleri, vücut ve ayaklarını; güneş şapkası ise, başını ve ensesini örtecek özelliklerde olmalıdır." önerilerinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler