Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Ahmet Serel, günde içilecek en az 2 litre suyun vücutta taş oluşumunu yüzde 80 oranında azaltabildiğini söyledi.
Prof. Dr Serel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddetli ağrılara neden olan böbrek taşlarının, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görüldüğünü söyledi.
Sıcak ve kurak iklime sahip bölgelerde yaşayanlarda böbrek taşlarının daha sık görüldüğünü anlatan Serel, genetik ve diyete bağlı faktörlerin de taş oluşumunda etken olabileceğini ifade etti.
Vücutta taş oluşumunu önleyen en önemli faktörün kişinin yeterli düzeyde sıvı alması olduğuna işaret eden Serel, ''Erişkin bireyler günde en az 2 litre sıvı almalıdır. Bu sıvıdan kastımız sadece su anlamındadır. Sadece sıvı alınması bile taş oluşumunu yüzde 80 oranında azaltabilmektedir'' dedi.
Düzenli egzersiz yapmanın, taş oluşumunu önlemede ve vücuttaki taşın düşürülmesine büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Serel, şunları kaydetti:
''Egzersiz yaparak taşın böbreklerden ya da idrar yoluyla kolaylıkla atılmasını sağlayabiliriz. Günde yarım saat orta derecede tempolu yürüyüşler yapmak taş oluşumunu, hatta oluşan taşın kolay atılmasını sağlamada çok önemlidir. Bunun için ayrı bir yer veya ekipmana ihtiyaç yok. Yapmamız gereken tek şey haftada en azından 3 gün yarım saatimizi orta derecede yürüyüş yaparak egzersize ayırmak. Böylece taş oluşumunu ya da oluşan taşın vücuttan atımını sağlamış oluruz.''
Serel, oluşan taşların yaklaşık yüzde 80'inin kalsiyum taşlarından oluştuğunu belirterek, 5-6 milimetre çapındaki taşların idrar yolundan rahatlıkla vücut dışına atılabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Serel, ''Hareketli bir yaşam sürülmesi, sıcak su ile oturma banyoları yapılması ve sıvı alınması gibi faktörler taşların vücuttan atılmasında çok önemli. Tüm bunlara rağmen eğer taş düşmüyor ve böbrekte bir genişlemeye yol açmışsa, taşa cerrahi müdahale etmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz