Peki yıllardır her derde deva gibi gösterilip, komşu teyzelerden bile alabildiğimiz antibiyotikler neden düşmanımız oldu? Cevap basit, hatalı ve haddinden fazla kullanım. Bilinçsizce yapılan tüketimin vücudumuza verdikleri zararlara baktığımızda uyarıları ciddiye almakta yarar olduğunu söyleyebiliriz.
Cilt reaksiyonları
Bilinçsizce ve uzmanların önerdiği miktarın dışında kullanılan antibiyotikler, kaşıntı ve deri dökülmesi gibi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Ama bu reaksiyonların ağırlaşması halinde daha şiddetli sıkıntılar bizi bekliyor olabilir.
Bozulan karaciğer fonksiyonları
Karaciğer vücudumuzun en zor tahrip olan ama olduğunda da en zor geri dönüşü olan organlarından biri. Yanlış antibiyotik kullanımı birçok karaciğer rahatsızlığını ortaya çıkarabilir. Halsizlik, kilo kaybı gibi basit belirtilerden unutkanlık ve kanın zehirlenmesi gibi üst düzey sıkıntılara yol açabilir.
Böbrek yetmezliği
Antibiyotikler böbrekler üzerinde toksik etkiler yapabiliyor ve organ yetmezliğini tetikleyebiliyor. Böbrek şikayetlerinin yüzde 20’sinin yanlış ilaç kullanımı nedeniyle geliştiğini söylersek, dikkatli olmanın önemini daha da vurgulamış olabiliriz.
İshal
Bağırsaklarımızın içindeki 400’ten fazla bakteri türü ile mutlu mesut yaşayabiliyoruz. Bize faydası olan bu bakterileri antibiyotik kullanımı ile öldürüp, zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabiliriz. En basitinden ishal ile başlayıp, dizanteri ve kanlı ishale kadar giden bir tablo önümüzde duruyor. Bu fırsatçı bakterilere geçit vermeyelim.
Obezite
Şimdi diyebilirsiniz, “Obeziteye ne yol açmıyor?” diye. Bebeklik ve çocukluk döneminde sık antibiyotik kullananlarda daha çok obezite görülebiliyor. Obezitenin başlı başına bir vücut tahribatı olduğunu düşünürsek, antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ile bu durumu daha da abartmayalım.
Sindirim sistemi hasarları
Günlük hayatımızı en çok etkileyen rahatsızlıkların başında sindirim sisitemi rahatsızlıkları geliyor. İshal gibi bir sıkıntıdan farklı olarak bulantı, kusma ve karın ağrısı da yaratabilen antibiyotiklerin yanlış kullanımı, bu kadar uyarının hakkını veriyor doğrusu.
Kaynak: Diyarbakır Söz