Fast-Food yiyeceklerin çocuklar üzerindeki etkisi - Çocuklarda Fast-food zararlı mı?

Diyetisyen Elif Bilgin, çocukların beslenme alışkanlıkları ve gelişimini önemli ölçüde etkileyen besinler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bilgin, Çocukların, bebeklik döneminde olduğundan daha yavaş büyümeye başladıklarını ifade ederken, bu dönemde beslenmenin çocuklar üzerindeki etkisini vurguladı.

Fast-Food yiyeceklerin çocuklar üzerindeki etkisi - Çocuklarda Fast-food zararlı mı?

Çocukların üzerinde olumsuz etkilere sahip olan besinler hakkında bilgi veren Bilgin, “Gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine yol açmaktadır. Şekerli içecekler ise özellikle fazla enerji alımına neden olduğundan ağırlık artışına sebep olmaktadır. Meyveler yerine meyve sularını tüketmek başlı başına posadan ,vitamin ve minerallerden çocuğunuzun mahrum kalması demektir. Fast-food olarak tüketilen besinler, pizza, hamburger, sosisli, döner, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersizdir ve posa içerikleri oldukça düşüktür. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı, bağışıklık sistemi yetersizliğine, sık sık hastalanmalara, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır. Özellikle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Fast-food ürünlerin renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri içermesi bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır. Aynı zamanda fast food tüketimi ile ağırlık artışı ve insülin direnci arasında kuvvetli pozitif bir ilişki olması, fast food tarzı besin tüketiminin, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermektedir. Son dönemde birçok anne kepekli ekmeğin çocuklar için uygun olduğunu düşünmektedir. Fakat yetişkin beslenmesinden farklı olarak kepekli ürünler çocukların gelişimini olumsuz etkiler. Fazla alınan kepek; demir ve kalsiyum gibi çocuk gelişiminde önemli olan minerallerin atımını arttırabilir. Bu nedenle de çocuk beslenmesinde 5 yaşına kadar kepekli ürünlerin kullanımı önerilmez. Aynı şekilde aileler light süt ürünlerini de çocuklarına vermektedir. Yetişkin beslenmesi için sağlıklı olan light süt ürünleri çocukların gelişimi için uygun değildir. Çünkü çocuklar, beyin gelişimi için doymuş yağ asitlerine ihtiyaç duyarlar ve bu yağ asitleri light süt ürünlerinde bulunmamaktadır. Katkı maddesi içeren, işlem görmüş ürünlerin çocuğunuzun sağlığını olumsuz etkilediğini unutmayın.” dedi.

Gazlı İçecekler Ve Kahvenin Çocuklar Üzerindeki Etkisi :

"Gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine yol açmaktadır. Şekerli içecekler ise özellikle fazla enerji alımına neden olduğundan ağırlık artışına sebep olmaktadır. Meyveler yerine meyve sularını tüketmek başlı başına posadan ,vitamin ve minerallerden çocuğunuzun mahrum kalması demektir" diyen Elif Bilgin, çocukluk döneminde gazlı içecekler ve meyve suları, kahve gibi sıvı içeceklerin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Fast-Food Yiyecekler Çocuklarda Obezite Riskini Artırıyor!

Fast-food yiyecekler hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Bilgin, Fast-food yiyeceklerin çocuklar üzerindeki etkisine yönelik şu açıklamalarda bulundu : "Özellikle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Fast-food ürünlerin renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri içermesi bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır. Aynı zamanda fast food tüketimi ile ağırlık artışı ve insülin direnci arasında kuvvetli pozitif bir ilişki olması, fast food tarzı besin tüketiminin, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler